Vertrouw op Velthuis kliniek
We zijn te vinden in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Hilversum, Rotterdam en Rozendaal (vlakbij Arnhem).
Behandeling door een ervaren plastisch chirurg
Als zware borsten je in de weg zitten
Zware borsten zorgen vaak voor een zeurende pijn in je rug en schouders. Ook zitten ze in de weg bij het sporten of bewegen. En door die forse bovenkant lijk je bovendien zwaarder dan je bent. Een borstverkleining kan – letterlijk én figuurlijk – een hele opluchting zijn.
Het behandeltraject
De stappen van een borstverkleining
-
Telefonische intake
Telefonische intake
Bel 088 – 7785201 (ma-do van 8-18 uur, vrij van 8-17 uur). Je krijgt dan een van de medewerkers van ons Informatiecentrum aan de lijn. Zij vragen je naar je klachten en je wensen en plannen op basis daarvan een consult in bij de arts die jou het beste kan helpen. Uiteraard houden we rekening met de plaats waar je woont en de dagen die voor jou handig zijn.
Om het consult zo goed mogelijk voor te bereiden vragen we naar je medische achtergrond en je medicijngebruik. Ook ontvang je alvast informatie over de behandeling. -
Advies gesprek met arts
Consult met je behandelend arts
Tijdens het consult spreek je de medisch consulente en de plastisch chirurg. De medisch consulente geeft je eerst informatie over de behandeling, de voor- en de nazorg. Zij zal je persoonlijke aanspreekpunt zijn tijdens het gehele behandeltraject. Het werkelijke consult volgt bij de plastisch chirurg.
Bij Velthuis kliniek zie je altijd de arts die je later ook gaat behandelen. Je bespreekt samen je wensen en je verwachtingen. De arts kan je precies uitleggen hoe een borstverkleining uitgevoerd kan worden en welke aanpak voor jou het meest geschikt is. Hij/zij geeft je eerlijk advies over het te verwachten resultaat, de risico’s en het herstel.
Besluit je de behandeling te doen, dan wordt alle informatie op papier gezet. Samen met de plastisch chirurg onderteken je deze behandelovereenkomst. -
De behandeling
De behandeling
Voor de behandeling maken we foto's voor in je medisch dossier. Een borstverkleining vindt plaats onder narcose. Velthuis kliniek gebruikt speciale narcosemiddelen die voorkomen dat je misselijk bent bij het wakker worden.
De chirurg verkleint de borsten door huid en klierweefsel aan de onderkant weg te halen. Om de borsten een natuurlijke vorm te geven, komt er een figuurnaad van de tepelhof naar beneden. Vaak wordt ook de tepel naar boven verplaatst. Een borstverkleining geeft daardoor altijd littekens: om de tepelhof, van de tepel recht naar beneden en onder de borst (de zogenaamde ankervorm).
-
Nazorg
De nazorg
Meestal mag je enkele uren na de operatie weer naar huis. Je mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die je naar huis kan brengen. Onze klinieken in Enschede, Rotterdam, Amsterdam, Velp en Eindhoven bieden de mogelijkheid om na de ingreep een nachtje te blijven. Je gaat dan de volgende dag weer naar huis.
De eerste dagen kun je last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijg je medicatie van ons mee. De eerste vier weken draag je een stevige sportbeha, zowel overdag als ’s nachts. De eerste week moet je echt rust houden. Een week na de operatie kom je langs om de hechtingen te laten verwijderen. Na drie weken kun je rustig je dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. De meeste vrouwen zijn na zes weken weer helemaal hersteld.
De littekens kunnen nog een poosje vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden ze steeds minder zichtbaar. De littekens mogen het eerste jaar niet in de zon komen! Ook het gevoel in de tepels is de eerste maanden vaak anders. In sommige gevallen is die verandering blijvend.
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in je medische dossier. Goed om te weten: de kliniek is 24/7 bereikbaar voor vragen of als je je zorgen maakt over je herstel. -
Risico's
Risico's
Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.
Specifieke risico's van een borstverkleining zijn het wijken van de huidranden bij het litteken en rimpeling van de huid rond het litteken. Daardoor kan het herstel wat langer duren, maar het hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat.
Andere risico's zijn gevoelloosheid van de tepels, gedeeltelijk verlies van de tepel en de vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens. Je moet er rekening mee houden dat de borsten niet altijd volledig symmetrisch zullen worden. Soms is het geven van borstvoeding niet meer mogelijk.
Lees ook de chirurgische bijsluiter borstverkleining van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.
Kosten
Wat kost een borstverkleining?
Tijdens het consult zal de arts de verschillende behandelmogelijkheden met je bespreken. Wat je ook kiest, je bent bij Velthuis kliniek verzekerd van de allerbeste zorg.
In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar een borstverkleining. Daaraan zijn wel regels verbonden. Je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding wanneer je last hebt van rug-, nek- of schouderklachten of wanneer je last hebt van chronisch smetten onder de borsten. Ook je BMI speelt een rol. De arts kan beoordelen of je voor een vergoeding in aanmerking komt.
Gerelateerde blogs
Meer informatie over een borstverkleining
Veelgestelde vragen
Geeft een borstverkleining littekens? Hoe wordt de ideale cupmaat bepaald? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.
Ja, een borstverkleining geeft altijd littekens. Ze lopen rond de tepelhof, van de tepelhof naar beneden en vaak ook onder de borst door (de zogenaamde ankervorm). Hoe duidelijk deze littekens zichtbaar blijven, hangt af van hoe je geneest. In het begin kunnen ze heel vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden ze witter en vallen ze minder op. Tegenwoordig kunnen we ook de rodere littekens goed nabehandelen met lasertherapie of met speciale littekenpleisters. Ondanks deze littekens zijn de meeste vrouwen toch heel tevreden met het resultaat.
Samen met de chirurg bekijk je welke grootte en vorm het mooiste bij je lichaam past. De chirurg kan echter geen garantie afgeven over de uiteindelijke beha-cupmaat. Het uiteindelijke resultaat wordt voor een groot deel bepaald door de basisbreedte van de borst.
Wordt een borstverkleining vergoed?
In de meeste gevallen vergoed de zorgverzekeraar een borstverkleining. Daaraan zijn wel regels verbonden. Je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding wanneer je last hebt van rug-, nek- of schouderklachten of wanneer je last hebt van chronisch smetten onder de borsten. Ook je BMI speelt een rol. De arts kan beoordelen of je voor een vergoeding in aanmerking komt.
Bij Velthuis kliniek houden we een leeftijdsgrens van 18 jaar aan. Ben je jonger, dan moet je huisarts je doorverwijzen naar een ziekenhuis.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat over het algemeen 75% van alle vrouwen borstvoeding kan geven. Na een borstverkleining is dit 70%. Er is dus een kleine kans dat je geen borstvoeding meer kunt geven na een borstverkleining.
Hoe verandert mijn lichaamshouding na een borstverkleining?
Veel vrouwen met grote borsten ervaren rug-, nek- en schouderklachten. Na een borstverkleining kunnen deze klachten aanzienlijk verminderen, omdat de borsten niet langer zoveel druk op je lichaam uitoefenen. Dit kan leiden tot een verbeterde lichaamshouding en een algemeen gevoel van lichtheid.
Hoelang duurt het herstel na een borstverkleining?
Een dag na de operatie mag je al korte stukjes buiten lopen en zelf douchen. Na een week is het vaak mogelijk om weer zelf auto te rijden en na twee weken kun je beginnen met bureauwerk en lichte taken waarbij je niet hoeft te tillen. Het cosmetische eindresultaat van de borstverkleining wordt meestal zichtbaar na ongeveer 6 maanden, terwijl de littekens tot een jaar kunnen duren om volledig te genezen.
Direct contact opnemen
Tel: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Vestigingen Stel een vraag
Maak een afspraak
Plan een telefonische intake
Boek uw afspraak eenvoudig online
Stel een vraag
Contactformulier
Je kan via bovenstaande knop online een afspraak boeken.