Boek een gratis consult voor huidverbetering of injectables!   

Klik hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

Webinar ‘Plastische chirurgie van de buik’; de belangrijkste vragen op een rijtje | Deel 1

Door Carlijn Schipper - 18 / 07 / 2023

In het webinar ‘Plastische chirurgie van de buik’ vertelde onze plastisch chirurg Carlijn Schipper wat er allemaal komt kijken bij een operatie aan je buik. Ze besprak de verschillende technieken om een mooie, platte buik te krijgen en legde uit hoe je weet of een overschot aan huid of vet jouw probleem is. Heb je het webinar gemist? Geen probleem: de belangrijkste vragen hebben we nog even voor je op een rijtje gezet. In dit eerste deel beantwoorden we vragen over het consult, de voorbereiding en de ingreep.

Welk gewicht moet ik hebben voor een buikwandcorrectie?

Voor een buikwandcorrectie moet je BMI (Body Mass Index) in elk geval onder de 30 zijn. Met onze BMI calculator kun je dat heel makkelijk berekenen. We weten uit onderzoek dat een BMI hoger dan 30 significant meer risico geeft op trombose, wondinfecties en problemen met de wondgenezing. Het is dan niet veilig genoeg om de ingreep te doen.

Dat betekent dus niet dat je helemaal geen overgewicht mag hebben. Ben je nog bezig om af te vallen? Doe dat dan eerst en probeer vervolgens een poosje op een stabiel gewicht te blijven. Je lichaam is dan in evenwicht en het resultaat van de ingreep is dan beter te behouden.

Kan ik een buikwandcorrectie laten doen als ik nog een kinderwens heb?

Dat kan wel, maar het is niet aan te raden als je binnen een jaar zwanger wilt worden. De huid zal dan opnieuw gaan oprekken en bovendien kan het zijn dat de buikspieren weer gaan wijken (rectusdiastase). Dan is de ingreep in feite voor niks geweest. Heb je een actieve zwangerschapswens, stel de buikwandcorrectie dan liever uit.

Ik heb een keizersnede gehad, kan ik dan nog een buikwandcorrectie laten doen?

Ja, dan kan zeker. Vrouwen die bevallen zijn met een keizersnede hebben vaak een huidoverschot dat over het litteken valt. Omdat het litteken aan de buikwand vast zit, trekt het naar binnen en valt de huid eroverheen. Bij een buikwandcorrectie halen we het oude litteken weg en plaatsen we het nieuwe litteken iets lager.

Ik ben 70 kilo afgevallen na een gastric bypass (maagverkleining). Ik sport veel en heb een laag vetpercentage. Heb ik straks een ‘blokjesbuik’ na de operatie?

Als je heel veel bent afgevallen, is er vaak een flink huidoverschot. Hoe goed je buikspieren ook getraind zijn, ze worden verdoezeld door het teveel aan huid. Als we met een buikwandcorrectie die overtollige huid weghalen, worden de ‘spierblokjes’ weer zichtbaar. Eventueel kunnen we met liposuctie de buik nog meer definitie geven, maar als je vetpercentage al laag is zal dat niet nodig zijn.

Ik lijk wel 6 maanden zwanger, kan een buikwandcorrectie mijn bolle buik weghalen?

Vaak is zo’n bolle buik het gevolg van het wijken van de rechte buikspieren (rectusdiastase). Als de rechte buikspieren gaan wijken heeft de buik de neiging om in het midden wat naar voren te komen. Tijdens een buikwandcorrectie kan de plastisch chirurg de buispieren hechten (reven). Dat maakt de buik platter en verstevigt je hele core. Je ziet vaak dat lage rugklachten dan ook verdwijnen.

Is het verstandig om een buikwandcorrectie te doen tijdens de overgang, in verband met hormonale schommelingen?

In feite wordt het hele leven van vrouwen gekenmerkt door hormonale schommelingen. De overgang is daar slechts een periode van en die kan wel tien jaar duren. Het is geen probleem om dan een buikwandcorrectie te laten doen. In feite is er maar één tijdvak waarin je niet geopereerd kan worden en dat is het eerste jaar na je zwangerschap. Het is belangrijk dat je eerst de tijd neemt om te ontzwangeren (zie ook de volgende vraag).

Hoe lang moet ik na de bevalling wachten voor ik een buikwandcorrectie kan laten doen?

Vlak na de bevalling heb je nog veel elastine in je lichaam. Deze stof maakt de extreme rek mogelijk die tijdens de zwangerschap nodig is om je kindje te dragen. Die elastine moet eerst verdwijnen. Het duurt ongeveer een jaar om te ontzwangeren. In dat jaar zie je je lichaam ook nog veranderen. De buik waar je eerst zo ongelukkig mee was, kan zichzelf vaak nog (gedeeltelijk) herstellen. Pas na een jaar kun je goed beoordelen of een buikwandcorrectie nodig is.

Ik heb vrij dikke benen en billen, kloppen de verhoudingen dan nog wel na een buikwandcorrectie?

De plastisch chirurg zal tijdens het consult bekijken wat de beste optie is. Los daarvan kan een buikwandcorrectie een goede optie zijn als je wat voller bent. Je creëert dan als het ware een zandloperfiguur, iets wat veel vrouwen mooi vinden!

Ik ben 78, kan ik nog een liposuctie van mijn buik laten doen?

Als je verder goed gezond bent, kom dan vooral langs voor een gesprek. De chirurg zal kijken naar de conditie van je huid. Is die nog veerkrachtig genoeg, dan kunnen we zeker nog een liposuctie uitvoeren.

Kan een plastisch chirurg vooraf een duidelijk beeld schetsen van het resultaat?

Een plastisch chirurg heeft zelf altijd een goed beeld van wat het resultaat kan worden en zal dat zo helder en duidelijk mogelijk uitleggen. Ook zal de chirurg je eerlijk vertellen wat er niet mogelijk is. Op onze website zie je veel voorbeelden van buikwandcorrecties. Daar kun je ook alvast kijken welke buik op die van jou lijkt. Ook dat geeft al een goed idee van hoe het resultaat zou kunnen zijn.

Zijn er risico’s verbonden aan deze ingreep?

Elke operatie geeft een risico op nabloeding of ontsteking. Je blijft daarom altijd een nachtje in de kliniek. De navel kan soms wat moeilijker genezen, zeker als je veel bent afgevallen. Daarnaast kan het litteken stug worden of kun je een doof gevoel hebben rondom het litteken.

Kun je iets doen om je goed voor te bereiken op de operatie?

Het heeft weinig zin om fanatiek buikspieroefeningen te doen als je buikspieren wijken. Door sit-ups gaan ze alleen maar nog verder wijken. Maar je conditie op peil brengen is natuurlijk altijd goed. Ga dus lekker wandelen, fietsen en sporten. Want hoe fitter je bent voor de operatie, hoe sneller je herstelt.

Je kunt het webinar van plastisch chirurg Carlijn Schipper natuurlijk ook nog even terugkijken!

Meer weten over buikwandcorrecties of liposuctie? Plan dan gerust eens een afspraak bij een van onze plastisch chirurgen. Zij helpen je graag verder! 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201