Boek een gratis consult voor huidverbetering of injectables!   

Klik hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

Webinar ‘Ogen die spreken’ gemist? Alles over bovenooglidcorrecties

14 / 10 / 2022

Tijdens het webinar ‘Ogen die spreken’, dat live te volgen was op maandag 3 oktober, vertelde plastisch chirurg Carlijn Schipper je alles over operaties rondom de ogen. Hangende wenkbrauwen, rimpels, hangende oogleden, wallen… alle mogelijke issues én oplossingen kwamen aan bod. Aansluitend was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Heb je dit webinar gemist? Geen probleem, in drie blogartikelen laten we de belangrijke onderwerpen nog even stap voor stap aan bod komen! Deze keer: bovenooglidcorrecties.

Weg met die vermoeide uitstraling

Mensen die last hebben van hangende bovenoogleden, ervaren vaak een zwaar, moe en drukkend gevoel op de ogen, met een vermoeide blik en een vermoeide uitstaling als gevolg. Ook het aanbrengen van mascara en oogschaduw kan lastig zijn. Logisch dus dat steeds meer mensen van dit ongemak af willen en kiezen voor een frisse uitstraling!

Oorzaken en behandelingen van hangende oogleden

Een veel voorkomende oorzaak van hangende bovenoogleden is huidoverschot boven de ogen. Door middel van een bovenooglidcorrectie wordt dit huidoverschot onder plaatselijke verdoving verwijderd. Deze ingreep duurt ongeveer 30 minuten en is een veel voorkomende behandeling; Velthuis kliniek doet dit dagelijks!

Een andere oorzaak van hangende bovenoogleden is laagstand van het bovenooglid door een niet goed functionerend spiertje. Dit is echt een wezenlijk andere aandoening, waarvoor ook een aparte behandeling nodig is. Het spiertje is in dit geval wat losgeraakt van bovenooglid, iets wat vaker voorkomt bij mensen met harde lenzen. In dit geval wordt het spiertje door middel van een zogenaamde ptosiscorrectie opnieuw vastgehecht aan het bovenooglid. Ook deze ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Wel of geen vergoeding?

De eisen van zorgverzekeraars bij bovenooglidcorrecties zijn best streng, maar in bepaalde gevallen is het wel degelijk mogelijk om de behandeling (geheel of gedeeltelijk) vergoed te krijgen. Je komt in principe in aanmerking voor een vergoeding van je zorgverzekeraar wanneer er sprake is van gezichtsbeperking;
-waarbij de afstand tussen de onderrand van het ooglid en het centrum van de pupil minder dan 1 mm bedraagt wanneer je recht vooruitkijkt en/of
-als gevolg van een aangeboren afwijking en/of
-als gevolg van een chronische ziekte waarmee je geboren bent.

Vragen en antwoorden

Zoals altijd was ook bij dit webinar weer gelegenheid tot het stellen van vragen. Een aantal vragen over bovenooglidcorrecties en de antwoorden daarop:

Hoe lang heb ik plezier van een ooglidcorrectie?
Je gaat een aantal jaar terug in de tijd, waarna het verouderingsproces geleidelijk weer hervat wordt. Maar over het algemeen heb je toch zeker wel zo’n 10 tot 15 jaar plezier van een ooglidcorrectie. Heel soms komt iemand in aanmerking voor nog een bovenooglidcorrectie, maar dit gebeurt gelukkig niet zo vaak.

Hoe voorkom je dat er teveel wordt weggehaald?
Daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Alles wordt door de plastische chirurg uiterst secuur afgetekend en ook voortdurend gecontroleerd, ook tijdens de behandeling zelf.

Ik heb harde lenzen en last van een lui oog; mijn ene ooglid hangt iets lager het andere. Is daar iets aan te doen?
Jazeker, asymmetrie is met een bovenooglidcorrectie aan te pakken. Ook dit kan gewoon onder plaatselijke verdoving.

Ik ben aan het afvallen, kan ik dan beter wachten met een bovenooglidcorrectie?Dit maakt voor bovenooglidcorrecties eigenlijk niets uit, behalve als het echt om tientallen kilo’s gaat, bijvoorbeeld na een gastric bypass. Maar als het gewoon om enige kilo’s gaat, hoef je met een ooglidcorrectie niet te wachten tot na het afvallen.

Hoe verklaar je de prijsverschillen tussen de verschillende klinieken voor ooglidcorrecties, die allemaal dezelfde keurmerken hebben?
Die keurmerken zijn een minimum vereiste, zonder zo’n keurmerk mag je als kliniek deze behandelingen überhaupt niet aanbieden. Je moet daarnaast echter ook goed kijken naar wie feitelijk de behandeling doet. Bij Velthuis kliniek behandelen alleen plastisch chirurgen die ook aangesloten zijn bij de NVPC, bij andere klinieken wordt dit soort ingrepen echter ook uitgevoerd door artsen die geen plastisch chirurg zijn. Helaas geeft dit laatste regelmatig problemen, waarmee mensen dan alsnog bij Velthuis kliniek terechtkomen. Bedenk dus goed aan wie je deze behandeling toevertrouwt!

Na een bovenooglidcorrectie is soms nog een klein bobbeltje zichtbaar, aan de binnenkant bij de neus. Hoe komt dat?
Naast huid kan daar ook nog wat vet zitten, dat in principe los staat van de ooglidcorrectie. Maar als je dat wilt, kan dit vet vaak ook apart verwijderd worden. Je plastisch chirurg kan je hier meer over vertellen.

Kan een bovenooglidcorrectie ook aan één kant uitgevoerd worden?
Ja, dat kan. Meestal gebeurt het natuurlijk aan 2 kanten, maar bijvoorbeeld in het geval van asymmetrie kan de ongelijkheid in principe ook met een ooglidcorrectie aan één kant verholpen worden.

Waar moet je nog op letten nadat een ooglidcorrectie uitgevoerd is?
De eerste 2 weken moet je zoveel mogelijk rustig aan doen en niet teveel bukken, tillen en sporten. Daarvan worden je oogleden eerder dik. Na 1 tot 2 weken ben je meestal al heel goed ‘toonbaar’ en na 6 weken zie je praktisch al het eindresultaat. Wat ook goed is om te weten: volledige littekengenezing duurt een jaar. Met name de eerste 3 maanden zijn de littekentjes nog wat rozer, stugger en harder en kun je nog wat bobbeltjes voelen. Hierna gaan de littekentjes langzaam vervagen en wordt alles langzaam rustiger en soepeler.

Wat is de beste leeftijd voor een bovenooglidcorrectie?
Een bovenooglidcorrectie kan feitelijk op elke leeftijd. Wij voeren in praktijk bovenooglidcorrecties uit bij mensen van rond de 20 tot mensen van 80 jaar en ouder!

Wil je het webinar graag terugkijken? Dat kan hier

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201