Blog
Webinar ‘Alles over een facelift’; de belangrijkste vragen op een rijtje | Deel 1
Onlangs organiseerden wij de webinar ‘Alles over een facelift’. Tijdens deze webinar vertelde onze plastisch chirurg Jacques van der Meulen over alles wat bij een facelift komt kijken. Zo gaf hij onder meer uitleg over de manier waarop het gezicht veroudert en voor wie een facelift geschikt is. Maar ook over welke facelift technieken er zijn om jou van buiten weer echt uit te laten stralen hoe je je van binnen voelt! Natuurlijk was er tijdens de webinar ook de gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen. Heb je dit gemist? Geen probleem, de interessantste vragen hebben we nog even voor je op een rijtje gezet. In dit eerste deel behandelen de vragen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een facelift. In deel 2 volgen de praktische vragen (bijvoorbeeld over kosten, hersteltermijn, etc.) en de vragen over nazorg.
De interessantste vragen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een facelift op een rijtje:
Als je een facelift doet rond je 45e, is zo'n lift dan ook weer nodig rond je 65e ?
Dit is erg afhankelijk van je levensstijl, je huidtype en je genetisch materiaal. Dus als je van nature een hele slappe huid hebt, dan is de kans natuurlijk aanwezig dat je hier na verloop van jaren weer mee geconfronteerd wordt. Maar als je een goede huidkwaliteit hebt, je zit niet te veel in de zon en je rookt niet, dan is de kans vrij groot dat het maar één keer nodig is en daarna niet meer. Het grote voordeel van een facelift op relatief jonge leeftijd is dat de ingreep niet zo uitgebreid en minder impactvol hoeft te zijn. Als je er op tijd bij bent, dus vóór de rimpels en verzakkingen al duidelijk zichtbaar beginnen te worden, dan kun je met relatief bescheiden middelen heel veel effect bereiken. Met een structurele verbetering van je gezicht als langdurig resultaat.
Kan je voorhoofd ook behandeld worden bij een facelift?
Ja, dat kan. Sterker nog, wij adviseren regelmatig zelfs een combinatie-operatie, waarbij het voorhoofd en het gebied rond je ogen ook behandeld worden. Als we met een facelift het onderste gedeelte van je gezicht behandelen, zorgen we namelijk het liefst dat het bovenste gedeelte van je gezicht hiermee mooi in balans is. Het totale beeld moet immers kloppen!
Maakt ook een wenkbrauwlift onderdeel uit van een facelift?
Nee, een facelift behandelt het onderste gedeelte van je gezicht. Een wenkbrauwlift is hiermee echter goed te combineren en zal meer balans in je gezicht brengen als je last hebt van een vermoeide, boze uitdrukking. Meer over een wenkbrauwlift lees je hier.
In hoeverre zijn rimpels rond de mond te verminderen met een hals-/facelift?
Boven de bovenlip eigenlijk niet, dat is sowieso een lastig gebied. Rimpelvorming boven de bovenlip vindt eigenlijk plaats door spierspanning. Hooguit met fillers of een laserbehandeling kun je hier enige verbetering krijgen. De plooien aan weerskanten van de bovenlip zijn ook lastig. Het is in principe wel mogelijk om je gezicht daar schuin naar achteren strak te trekken, maar dat ziet er erg onnatuurlijk uit, en de plooien komen altijd weer terug als je lacht. Het effect van een facelift is echter wél te zien vanaf de mondhoeken naar beneden en vanaf daar langs de kaaklijn tot de hals. Dus met name in de ‘onderste 1/3 van je gezicht’.
Bij het ouder worden verslapt de huid maar is er ook sprake van volumeverlies.
Doen jullie niets aan het volumeverlies?
Dat hangt volledig af van jouw situatie en je wensen. Maar het is zeker ook mogelijk om volumeverlies te behandelen. Hier kun je daar meer over lezen
De conditie van de huid gaat door straktrekken verder niet vooruit,
dus voor hoe lang heeft het dan zin?
Dit hangt heel erg af van de huidkwaliteit die je hebt. Een slechte huidkwaliteit kan veroorzaakt worden door genetische factoren, door teveel zonlicht en door roken. En bij een slechte huidkwaliteit zal de huid altijd weer eerder gaan ‘hangen’, ook als je een facelift gehad hebt, na verloop van tijd. Maar zélfs met een slechte huidkwaliteit zal dit doorgaans altijd minder snel het geval zijn dan bij leeftijdsgenoten die helemaal geen facelift hebben gehad.
Is de operatie ook geschikt om acnelittekens op de wangen te vervagen?
Nee, met een facelift kunnen we niet de huid vervangen, we kunnen deze alleen strakker krijgen. Littekens midden op de wang blijven na een facelift dus ook zichtbaar.
Is een gezichtshuid met veel sproeten een complicerende factor voor een hals-/facelift?
Nee, absoluut niet!
Kan een facelift ook uitgevoerd worden in combinatie met fillers?
Ja, dat kan. Het is wel een beetje afhankelijk van wat je gedaan hebt en wanneer dat geweest is. Fillers in het midden van het gezicht of in het voorhoofd zitten eigenlijk niet in de weg, maar fillers bij de marionetlijnen kun je beter eerst laten uitwerken. Dat uitwerken duurt zo’n 6 tot 9 maanden, dus daar moet je zeker rekening mee houden als je binnen een aantal maanden een facelift overweegt.
Kan een kaaklijnoperatie ook uitgevoerd worden zonder facelift,
om een dubbele kin weg te halen?
Dat is een beetje afhankelijk van de oorzaak van de dubbele kin. Als de oorzaak verslapping van de huid is, kan dit alleen opgelost worden door de huid strakker te trekken, er is hiervoor eigenlijk geen andere manier. Als de dubbele kin echter veroorzaakt wordt door vetweefsel, dan is liposuctie hiervoor vaak een goede oplossing, zeker bij jongere mensen. Dit moet echter echt per persoon beoordeeld worden.
Maakt Velthuis ook gebruik van vettransplantatie voor een voller gezicht en frisse uitstraling?
Ja, meerdere plastisch chirurgen bij Velthuis kliniek doen dit. Dit is echter lang niet altijd nodig en volledig afhankelijk van je wensen. In veel gevallen is alleen straktrekken van de huid al voldoende.
Ik heb een aantal jaar geleden al een S-lift gehad, kan dit nogmaals?
Een tweede keer een S-lift of minilift kan zeker, aangezien dit een operatie is waarbij we alleen maar de huid wat strakker trekken. Het is daarom ook logischer om na een S-lift voor een volledige facelift te kiezen, omdat deze na een -beperkte- S-lift duidelijk meer balans in het gezicht brengt.
Hoe vaak in je leven kan een facelift uitgevoerd worden?
Op zich is er op dat gebied eigenlijk geen beperking. Velthuis kliniek voert regelmatig ‘secundaire facelifts’ uit, zoals deze officieel heten, bij mensen die al een keer eerder geopereerd zijn. Het nadeel hiervan is dat je al littekens hebt, maar met de huidige technieken maken we zo weinig onderhuid los dat het goed mogelijk is om nogmaals de juiste weefsels als uitganspunt te nemen voor een geslaagde lift. Juist ook bij secundaire lifts vinden we het heel belangrijk dat je eerst een keertje langskomt. Zo kunnen we goed naar je wensen luisteren en kunnen we je meteen laten zien wat wel en wat niet kan.
Ik ben 70 jaar, duurt de genezing langer op deze leeftijd?
Het verschilt van persoon tot persoon hoe lang de genezing duurt. De risico's op complicaties bij een facelift nemen in principe niet toe naarmate je ouder wordt. Laat je echter wel altijd goed adviseren door de plastisch chirurg!
Wil je de hele webinar ‘Alles over een facelift’ terugkijken? Kijk dan hier!
Deel 2 van dit blog lees je hier.