Bekijk het webinar 'Is het vet of is het vel?'   

Bekijk hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

Wat is de beste facelift-techniek?

Door Jacques van der Meulen - 26 / 06 / 2024

Merk je dat je huid met de jaren losser is geworden? En dat de zwaartekracht heeft gezorgd voor een verslapte kaaklijn of hamsterwangen? Als het eenmaal zover is en je wilt daar iets aan doen, dan is er maar één oplossing: een facelift. Plastisch chirurg Jacques van der Meulen licht de verschillende facelift-technieken toe.

Mini-lift

Ik krijg wel eens de vraag om een mini-lift te doen, maar dat is meestal door mensen die maar een beetje effect willen. De term ‘mini’ klinkt misschien wel veilig, maar is echt misleidend. Hij wordt meestal gebruikt voor de techniek waarbij alleen de huid van wangen en kaak wordt strakgetrokken. Inmiddels weten we dat het niet voldoende is om alleen aan de huid te trekken, omdat de huid van zichzelf niet zo’n stevige structuur is.  Een lift waarbij alleen aan de huid wordt getrokken geeft weinig effect en het resultaat houdt ook niet zo lang aan. Daarom doen we bij Velthuis kliniek geen mini-lift meer.

S-lift
De S van S-lift verwijst naar de vorm van het litteken rondom het oor en zegt eigenlijk niets over de operatietechniek waarmee de lift vervolgens wordt bereikt. Dat is de reden dat we die term dan ook niet gebruiken binnen Velthuis kliniek.


Deep plane hals-facelift
De deep plane facelift bestaat – in verschillende versies – inmiddels zo’n vijftig jaar. Deze techniek is uit Amerika over komen waaien en vertegenwoordigt dan ook de klassieke Amerikaanse denkwijze om tot een spectaculaire verjonging van het aangezicht te komen. In ruil daarvoor is het dan ook de meest uitgebreide vorm van een facelift operatie. De incisies lopen van de slaap regio, via de voor- en achterkant van de oren, naar achteren door langs de ondergrens van de haren in de nek. De huid van hals en wang wordt losgemaakt van het onderliggend weefsel (de ‘deep plane’) over vrijwel de gehele wang, waarna de chirurg dieper het gezicht ingaat om vervolgens die diepere onderlaag diagonaal richting de oren te trekken om de hals en kaak te corrigeren. Daarna wordt de huid van hals en wang apart daar overheen schuin naar achteren toe getrokken om de rimpels zoveel mogelijk glad te strijken.

Deze ingreep heeft in het algemeen een indrukwekkend resultaat en is met name bij oudere mensen soms de enige optie om voldoende effect te krijgen op een ernstig rimpelige huid. Het is echter ook de ingreep die ertoe geleid heeft dat veel mensen wat huiverig zijn voor een facelift, omdat die strakte ook voor een onnatuurlijke uitstraling in het gezicht kan zorgen. De indicatie en de mate van lift moet dus met zorg worden gekozen. Omdat het een wat uitgebreidere vorm van facelift betreft, is de hersteltijd langer en ook het risico op bloeduitstortingen en infecties is groter dan bij andere technieken.


MACS lift
De MACS lift is door twee Belgische collega’s ontwikkeld als reactie op de bovengenoemde Amerikaanse facelift, in een poging om de impact daarvan wat te reduceren. Een MACS lift maakt gebruik van kortere incisielijnen dan bij de deep plane facelift. Ze liggen voor de oren en lopen onder de haargrens zo’n 4-5cm door naar voren. Ook deze techniek geeft een diagonale lift van de huid op de wang, maar vrijwel geen (blijvend) effect op hals. En bij veel mensen waarbij het gezicht wat gezakt is zie je dat natuurlijk ook een paar centimeter lager in de hals. Dus als je wel je gezicht lift en niet je hals, doe je maar de helft en geeft dat vroeg of laat een onnatuurlijk resultaat.

 

En-bloc halsfacelift

Gezien bovenstaande beperkingen en nadelen ben ik op zoek gegaan naar een ingreep die beter zou passen bij mijn doelen, namelijk:
- een natuurlijk resultaat
- een langdurige houdbaarheid vergelijkbaar met de norm
- zo weinig mogelijke risico’s en nadelen (dus korte littekens, een beperkt wondoppervlak en een zo kort mogelijke hersteltijd)

De en-bloc halsfacelift is het resultaat van die zoektocht. Deze ingreep geeft een natuurlijk resultaat omdat het geen schuine verplaatsing heeft zoals de deep plane lift, maar op een veel logischere manier de effecten van de zwaartekracht corrigeert met een verticale lift. Mensen zien er daardoor niet ongeloofwaardig of ‘geopereerd’ uit. 

De houdbaarheid wordt gewaarborgd doordat de lift plaatsvindt op het niveau van de diepere laag, dus in de ‘deep plane’. Door een litteken te maken dat slechts de helft van de gebruikelijke lengte heeft, in combinatie met een zeer beperkte huidondermijning is het risico op bloeduitstortingen en infecties, maar ook de zwelling na de ingreep veel minder. Mensen zijn dus sneller weer toonbaar, dat spreekt mij erg aan!

 

Een klein litteken, een groot voordeel
Bij de en-bloc techniek begint het litteken hoog voor het oor, loopt dan voor het oor naar beneden, gaat onder de oorlel langs en stopt een centimeter of twee achter de oorschelp. Het litteken is weinig zichtbaar omdat het deels in de schaduw van de wang ligt en deels achter het kraakbeen bij de ingang van het oor. Het enige deel dat zichtbaar is, is een streepje dat net onder de haarlijn loopt. Heel bescheiden dus. Ik maak bewust een kort litteken achter het oor, zodat je je haar gewoon in een staart kunt dragen. Vlak na de ingreep is de huid achter het oor nog wat gerimpeld, maar dat is tijdelijk. Die onregelmatigheid trekt vanzelf weg.

Een natuurlijk en geloofwaardig resultaat
Als een facelift goed wordt uitgevoerd, verandert het niet je hele gezicht. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een strakgetrokken, ‘plastic’ effect. Alle plastisch chirurgen bij Velthuis kliniek hebben hetzelfde streven: optimaliseren van wie je bent, met behoud van je eigen identiteit. Zodat je er gewoon goed uitziet voor je leeftijd, maar wel op een natuurlijke en authentieke manier.

Facelift in combinatie met een andere ingreep
Het doel van een facelift is niet per se om er jonger uit te zien, het doel is om je uiterlijk te optimaliseren. Zo blijf je gewoon jezelf en zie je er op een geloofwaardige manier beter uit. Alsof je op vakantie bent geweest en lekker in je vel zit!

Ik geloof enorm in een totaalplaatje. Om dat plaatje kloppend te krijgen, is het soms verstandig om een facelift te combineren met een andere ingreep:

  • Facelift en ooglidcorrectie: deze combinatie is heel krachtig en verfrist de delen van je gezicht die het meest lijden onder veroudering. Hiermee haal je een treurige en vermoeide uitstraling weg. Een bovenooglidcorrectie geeft een meer open blik. Je ziet er beter uit, zonder jezelf te verliezen.
  • Facelift en halscorrectie: de hals is een essentieel onderdeel van de ingreep omdat alle delen van je gezicht vaak dezelfde verschijnselen van veroudering vertonen. Om dan alleen de helft van je gezicht te opereren is niet verstandig: dat verstoort je uitstraling. De en-bloc facelift neemt daarom ook altijd de hals mee. Het hoeft allemaal niet superstrak, maar gewoon realistisch voor je leeftijd. Deze operatie doe we overigens ook veel bij mannen, die zich vaak met name aan hun hals storen.
  • Facelift en lipofilling: hier ben ik geen voorstander van. Als je bij een facelift ook nog extra volume toevoegt met behulp van lichaamseigen vet, dan verander je het gezicht vaak op een manier die niet natuurlijk is. Het is niet de bedoeling dat een facelift je uiterlijk essentieel verandert, je wilt er gewoon beter uitzien zonder jezelf onderweg te verliezen.

De beste leeftijd voor een facelift
Mensen vragen vaak: wat is de ideale leeftijd om een facelift te laten doen? Het beste moment voor een facelift is het moment waarop je in de spiegel ziet dat je uitstraling niet meer past bij hoe je je voelt. Vroeger was de gemiddelde leeftijd voor een facelift 65 jaar, maar vaak is veroudering dan al een tijdje zichtbaar. De en-bloc facelift is een ingreep die je vaak beter iets eerder kunt doen. Bij veel mensen doe ik dat vanaf een jaar of 40, zo rondom de overgang. Op die leeftijd kun je het zien als een preventieve ingreep, waarbij je met een relatief bescheiden operatie een mooie opfrissing kunt bereiken die er op langere termijn goed en geloofwaardig uit blijft zien. Zo krijg je weer de sprankeling in je gezicht die bij je past.

Tip: meer weten? In deze blog vertelt plastisch chirurg Jacques van der Meulen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de facelift. En hier lees je zijn antwoord op al je praktische vragen over een facelift en de nazorg.

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201