Boek een gratis consult voor huidverbetering of injectables!   

Klik hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

Pigmentproblematiek; gun jezelf een egale huid!

Door Ineke Heijneman - 08 / 10 / 2020

Als je ouder wordt, kunnen er naast lijntjes en rimpels ook ouderdomsvlekken op de huid voorkomen. Door die storende vlekken krijg je een onregelmatige teint en hierdoor lijk je vaak ouder dan dat je werkelijk bent. We spreken van pigmentproblematiek als er teveel (hyperpigmentatie) of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is (hypopigmentatie). Bij Velthuis kliniek behandelen we uitsluitend de hyperpigmentaties.

Wat is pigment?

De pigmentcellen in de onderste laag van opperhuid maken pigmentkorrels.  Door pigmentkorrels af te geven aan de buitenste laag van opperhuid krijgt je huid kleur. Door de zon of zonnebank neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe. Hierdoor zie je dus het kleurtje ontstaan en wordt de huid bruin. Bij een verstoring van dit proces kunnen pigmentvlekken ontstaan. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken,  de drie meest voorkomende worden hieronder kort beschreven. 

  1. Lentiginessolares 

Ook wel ouderdomsvlekken  of levervlekken genoemd. Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Deze vorm van pigment ontstaat door blootstelling aan de zon en komt dus ook vooral voor op huid die vaak aan zon wordt blootgesteld (gezicht, handen en armen). Er is een duidelijk verband tussen het ontstaan van levervlekken en de mate van zonblootstelling die iemand gedurende het leven heeft gehad. In de winter verdwijnen deze vlekken helaas niet. De vlekken zijn goedaardig maar kunnen cosmetische bezwaren geven .  

  1. Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Nogal een ingewikkelde naam, maar simpel gezegd komt het erop neer dat deze vorm van pigmentatie ontstaat door een ontsteking of een beschadiging  van de huid.  Dat kan van alles zijn; eczeem, acne pukkels, krasjes maar ook schaafwonden. Het komt vooral voor bij donkere huiden of bij Aziaten. Als het pigment oppervlakkig is gelegen, trekt het meestal wel vanzelf weg in 6 maanden tot een jaar. Belangrijk is om de oorzaak te behandelen om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe plekken bijkomen.  

  1. Melasma

Bij melasma is eigenlijk sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Omdat niet alle pigmentcellen even sterk reageren, ontstaat een vlekkerige bruine verkleuring. Oorzaak is een combinatie van erfelijke factoren, overmatige blootstelling aan Uv-stralen (zowel de natuurlijke zon als de zonnebank), maar de hormonale factoren spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol. Melasma ontstaat dan ook regelmatig tijdens de zwangerschap.  Deze pigmentvlekken zijn over het algemeen moeilijker te behandelen. 

Hoe kunnen we pigmentvlekken behandelen?  

Binnen Velthuis kliniek hebben we een aantal mogelijkheden om pigmentproblemen te behandelen. Tijdens een consult kunnen we kijken wat de meest geschikte methode is, bijvoorbeeld peeling, laser of IPL.

Laser en IPL
Met de Elite MPX Alexandrite (een pigmentlaser) kunnen scherpbegrensde ronde pigmentvlekken goed behandeld worden. Is er sprake van algehele UV-schade met wat roodheid en pigmentvlekken als gevolg van wondjes of pukkels, dan zetten we de IPL behandeling in. IPL staat voor Intense Pulse Light. Een andere laser die we gebruiken is de (gefractioneerde) C02-laser. Deze laser biedt meerdere mogelijkheden om oppervlakkige huidlagen op een gecontroleerde en veilige manier te verwijderen en te vernieuwen. Deze laser wordt gebruikt bij huidveroudering en geeft een verjongend effect. Door de huidvernieuwing wordt de huid lichter en ook pigmentvlekken worden beduidend minder. De CO2 behandeling heeft een wat langere hersteltijd en is wat pijnlijker, daarom passen we bij een behandeling van het gehele gelaat ook een verdovende crème toe. 

Peeling
We kunnen oppervlakkige peelings toepassen met een korte hersteltijd of een diepere peeling met wat langer hersteltijd. 

  • Bij een glycolzuurpeeling ervaar je een frissere uitstraling en een minder doffe huid. Daarnaast verfijnt de peeling de grovere texturen zoals de poriën. Door de herhaling  van de peeling zien we ook de pigmentatie vervagen. 
  • Een TCA peeling resulteert in een zachtere textuur van littekens, poriën of fijne lijntjes en vermindert zonschade in de vorm van pigmentvlekjes. Deze peeling gaat dieper dan de oppervlakkige peelings, maar daar hoort natuurlijk ook een wat langere hersteltijd bij. 

Heb je pigmentvlekjes in het gezicht, decolleté of op de handen en belangstelling voor een behandeling? Kom gerust eens langs bij een van onze huidtherapeuten voor een persoonlijk consultgesprek. ​​

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201