Blog
Nieuwe trend in plastische chirurgie: Body Balance
Grotere borsten, slankere benen of een platte buik: veel vrouwen weten precies wat ze aan hun lichaam willen veranderen. Maar volgens plastisch chirurg Felicia Smits zou je niet moeten focussen op dat ene lichaamsdeel, maar juist moeten kijken naar de onderlinge verhoudingen. Body balance is dé trend!
Wat is body balance?
Felicia: “Body balance is het in balans brengen van het lichaam: niet alleen kijken naar de afzonderlijke delen, maar juist de verhoudingen op nummer 1 zetten. Dat leidt tot subtiele en minder zichtbare veranderingen, een heel natuurlijke schoonheid dus. Wanneer die balans er is, ervaren we dat als een jeugdig lichaam. Body balance is dus in feite: de veroudering vertragen. Zolang je de verhoudingen respecteert en niets uit verband trekt, zal een ander ook niet snel zien dat je plastische chirurgie hebt ondergaan.”
Hoe bepaal je die perfecte balans?
“Body balance ben ik de afgelopen jaren zelf gaan ontwikkelen. Je hebt er ervaring voor nodig, maar ook een goed oog voor verhoudingen. Veel mensen missen balans tussen hun boven- en onderlichaam, met name vrouwen. Je kijkt daarbij naar lijnen: zo moeten sleutelbeen, tepel en bekkenbot op één loodlijn liggen. Inmiddels valt het me direct op als iets niet in lijn is. Dat betekent overigens niet dat ik er altijd een meetlint bij pak om het na te meten hoor! Je leert die verhoudingen in de loop der jaren zien.”
Kun je elke vorm van het lichaam aanpassen?
“We kunnen niet veranderen hoe je natuurlijk bouw is, maar we kunnen wel voor een betere balans zorgen. Zo is een smalle taille al sinds de oudheid een schoonheidsideaal. Heb je die niet, dan zorg je dat het daarboven en daaronder wat breder wordt, bijvoorbeeld met een borstvergroting. Door goed te kijken naar schouderbreedte, borstkasbreedte en taille kan ik zien wat er nodig is om die gewilde zandlopervorm erin te krijgen. Iedereen vraagt vooraf altijd: welke cupmaat wordt het? Mijn antwoord is dan: het wordt in proportie.
Is de bovenkant te zwaar, dan kan een borstverkleining een optie zijn. Het leuke is dat vrouwen daardoor opeens hun lengte terugkrijgen: ze lijken veel langer en slanker. Met zo’n ingreep verander je dus het hele lichaam.”
Waarom kijk jij altijd naar het hele lichaam?
“Omdat je niet één ding aan kunt pakken en de rest eromheen niet. Mensen zijn geen lapjeskat: je kunt niet afzonderlijke delen van het lichaam verbeteren zonder een zichtbare overgang te krijgen. Dat zie je bijvoorbeeld bij een buikwandcorrectie. Als je alleen maar die huid weghaalt, ga je je daarna storen aan de flanken die te vol zijn. Om het totaalplaatje in balans te krijgen, is het beter om de behandeling uit te faseren naar de omgeving toe. Met een beetje liposuctie erbij geeft die buikwandcorrectie een veel mooier resultaat. Het hoeft niet per se een veel grotere ingreep te worden, maar het loopt dan wel veel mooier in elkaar over.”
Geldt hetzelfde voor het gezicht?
“Ja, zeker! Je wilt voorkomen dat één gedeelte er veel jonger uit gaat zien dan de omgeving. Je hebt er weinig aan om een mooie facelift te doen en dan een hals niet mee te nemen. Naast opereren kunnen we ook huidverbetering inzetten om fijne lijntjes aan te pakken, zodat alles klopt. Rondom de ogen kijk je ook naar het geheel: haal je hangende bovenoogleden weg, dan gaan de wallen eronder extra storen. Je moet dus zorgen dat het totaalplaatje klopt.”
Kijk jij als plastisch chirurg ook of body & mind in balans zijn?
“Dat doe ik zeker! Voor ik iemand opereer ga ik altijd op zoek naar het verhaal achter de wens. Wat zijn je drijfveren in je dagelijks leven? En past de wens om iets aan je uiterlijk te veranderen daarbij? Soms rennen vrouwen uit tijdelijke onvrede naar een plastisch chirurg, bijvoorbeeld omdat ze zich na een scheiding of na een zwangerschap niet aantrekkelijk voelen. Dat is geen geschikt moment voor een ingreep, dan laat je je geluk afhangen van het resultaat en dan het brengt nooit wat je wilt. Ik heb liever cliënten die er heel lang over hebben nagedacht en die een langdurige wens hebben. Bovendien vind ik dat een verandering ook moet passen bij je sociale status.”
Hoezo speelt sociale status een rol?
“Het is heel belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Dus óók naar iemands karakter, leeftijd en sociale status. Ik kijk bijvoorbeeld anders naar een nieuwslezeres dan naar iemand met een creatief beroep: die eerste heeft een functie waarbij je een meer behoudend uiterlijk verwacht, terwijl de tweede zich meer vrijheden kan veroorloven als het om haar uiterlijk gaat. Bij een jonge schooljuf of een kleuterleidster zijn hele grote borsten minder passend als je kijkt naar de omgeving waar ze zich bevindt. Natuurlijk mogen die heus wel komen voor een borstvergroting, maar in zo’n geval zal ik eerder voor een wat meer bescheiden implantaat kiezen.”
En sociale media, wat is daarvan de invloed?
“Je ziet dat jonge mensen elkaar op social media behoorlijk gek maken. De kunstmatige schoonheid die je daar ziet, wordt vaak als gouden standaard genomen. Je krijgt het idee dat iedereen wel ‘iets’ laat doen, met name op het gebied van fillers. Gelukkig zijn de meesten wat terughoudender als het gaat operaties. De meest vrouwen die ik opereer zijn boven de 30. Die hebben langer bestaande klachten en reële wensen. Maar jonge vrouwen denken vaak heel makkelijk over een operatie. Als ik dan over de risico’s begin, willen ze het niet weten. Dat zegt genoeg. Ik wijs zo’n 15-20% af, dat zijn de mensen die je uiteindelijk toch niet gelukkig maakt.”
Welke technieken gebruik je om body balance te creëren?
“Borstvergroting, borstverkleining, liposculptuur en lipofilling. Die laatste wordt ook wel ‘groene chirurgie’ genoemd en wordt steeds populairder. Eigen vet gebruiken om de borsten te vergroten gebeurt steeds vaker. Deze techniek is heel veilig, want je werkt met lichaamseigen materiaal. Omdat de borst een wat dikkere huid en een goede doorbloeding heeft, werkt het heel goed. Ongeveer 70% van het vet groeit echt in, het volume dat je daarmee bereikt is in principe blijvend. Dat is prachtig om te zien. Maar let op: als je afvalt, lijn je ook je borsten weer weg. Een stabiel gewicht is dus wel nodig. Het is vaak zo dat juist slanke vrouwen graag wat meer vulling willen van hun borsten. Gelukkig kunnen we zelfs met een BMI van 19 vaak voldoende vet oogsten om de borsten een halve tot een hele cupmaat te vergroten. Zelfs die subtiele vulling en ronding brengt het lichaam beter in balans.”
Kun je met lipofilling ook je billen ronder maken?
“In theorie kan dat, maar deze ingreep heeft grote risico’s. Bij het inspuiten van het vet kun je in de grote beenvaten terecht komen. Er ontstaat dan vetembolie en dat kan dodelijk zijn. In Brazilië overlijden nog steeds veel mensen aan deze ingreep. Wij raden dit dus af. Ook implantaten in je billen zijn geen goed idee. Je zit daar de hele dag op, het is daarmee geen goede regio om lichaamsvreemd materiaal in te brengen. Ik werk in deze regio dan ook liever met ‘optische illusie’: wanneer ik liposuctie van de heupen en de taille doe, lijkt het alsof de billen al groter en ronder worden. Dat werkt heel goed.”
Jij past 4D liposculptuur toe, wat is dat?
“Bij 4D liposculptuur, ook wel High Definition liposcultpuur genoemd, kijk je goed naar de anatomie van het lichaam. Je houdt bij het weghalen van vet de lijnen aan van de spieren die eronder liggen. Je hoeft dus niet meer die lijnen in je buik je trainen, die heb je na de ingreep automatisch. Je kunt dat ook in het midden van de buik doen, dan heb je al een beetje een ‘ab crack’. Het werkt ook mooi rondom de navel: als je geen donut wilt kun je erboven en eronder wat wegnemen zodat de navel op een natuurlijke manier wat intrekt. Bij 4D liposculptuur gaat het niet om het wegzuigen van vele liters vet, het is eerder het zetten van puntjes op de i. We halen lokaal vet weg wat er al heel lang zit en brengen het lichaam daardoor beter in balans.
Mensen denken nog vaak dat het er bij een liposuctie ruw aan toe gaat, maar dat is zeker niet meer het geval. We werken tegenwoordig met een canule die aan de tip vibreert. Daardoor trillen de vetcellen regelmatiger los. Als chirurg beweeg je die tip met rustige vioolstreken onder de huid door. Deze techniek zorgt voor minder pijn achteraf en een sneller herstel. Bovendien laten we nauwelijks littekens achter en daarmee past 4D liposculptuur perfect in de trend van ‘no trace surgery’.”
Wat is ‘no trace surgery’?
“De ingrepen die ik doe als plastisch chirurg moeten zo min mogelijk opvallen. Als je omgeving twijfelt of je nu van nature goed bedeeld bent of dat je een klein handje bent geholpen, dan heb ik het goed gedaan. Inmiddels weet ik uit ervaring dat vrouwen ook veel langer tevreden blijven met een bescheiden verbetering, dan met een overdreven en uit verhouding getrokken operatie.
Inmiddels is ‘no trace surgery’ echt mijn specialiteit. Ik probeer altijd de ingreep zo klein mogelijk te houden, te opereren met zo min mogelijk littekens. We doen dingen stap voor stap en het mooie is dat veel patiënten niet meer terugkomen voor een grotere ingreep als ze van een kleinere ingreep al veel verbetering zien. Zo kunnen we soms starten met een liposuctie van de buik en na 6-9 maanden kijken of er ook nog huid weggehaald moet worden. Soms is dat dan niet meer nodig. Het is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar er zijn redelijk wat grensgevallen waarbij dit goed uitpakt.”
Toch zijn littekens soms onvermijdelijk.
“Bij borstverkleiningen kom je er niet onderuit: die laten altijd littekens na. Meestal moet je de borst ook smaller maken en daarvoor is een ankervormig litteken nodig (van de tepel naar beneden en horizontaal in de borstplooi). Bij kleinere verkleiningen kun je soms met een lollipop toe, waarbij het litteken alleen rond de tepel en recht naar beneden loopt.
Desondanks is het aantal borstverkleiningen de laatste jaren bijzonder toegenomen. Het zijn vaak jonge meiden, met een slanke taille en soms cup F of G. Ik vind dat een hele voorstelbare wens en het effect op je body balance is enorm: na de ingreep komen die meiden rechtop en zonder verhullende sjaaltjes binnen. En dan die twinkeling in hun ogen: ze durven er weer te zijn. Dat is heel bijzonder om te zien.”
Wil jij meer weten over de verschillende mogelijkheden? Plan dan gerust eens een consult in bij een van onze plastisch chirurgen, zij helpen je graag verder!
Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!