Boek een gratis consult voor huidverbetering of injectables!   

Klik hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

Jouw huid verdient ontspanning!

Door Luca Geleedst - 04 / 05 / 2021

Je huid krijgt behoorlijk wat te verduren. Een volle agenda, de zomerzon, verkeerde voeding en zelfs mondkapjes: het zijn allemaal stressfactoren die kunnen zorgen voor huidproblemen als acne, rosacea, een droge huid of eczeem. Vandaar dat jouw huid in deze tijd wel wat ontspanning verdient. Huidtherapeut Luca Geleedst geeft je de beste tips.

Zo geef je je huid haar glow terug

Waarom heeft je huid juist nu last van stress?

Luca: “We leven al ruim een jaar in een wereld met Covid-19. Van cliënten in mijn behandelstoel hoor ik dat dit stress oplevert omdat ze thuis alle ballen hoog moeten houden. Ook verdriet en zorgen zijn vormen van emotionele stress. Maar naast die mentale stress krijgt je huid ook te maken met fysieke stress door Covid. Denk maar aan het schurende mondkapje dat we vrijwel dagelijks dragen en het veelvuldig wassen van je handen. Nu het weer zomer wordt, is de zon ook een externe stressfactor. Al die emotionele en fysieke stressoren hebben invloed op de conditie van je huid.”

Is stress altijd slecht?

“Nee, kortdurende stress is eigenlijk heel functioneel. Je lichaam maakt cortisol en adrenaline aan, stresshormonen die ervoor zorgen dat je snel en adequaat kunt reageren. Je komt als het ware in een staat van paraatheid en dat kan heel nuttig zijn in een gevaarlijke situatie. Die kortdurende piekstress verdwijnt ook snel weer. Anders is het met langdurige stress. Het cortisolniveau blijft dan lange tijd hoog en dat kan negatieve gevolgen hebben, ook voor je huid.”

Wat is het effect van emotionele stress op je huid?

“Een hoog cortisolpeil kan verschillende uitwerkingen hebben:

  • Cortisol zorgt voor een toename van de talgproductie, waardoor je sneller last krijgt van acne.
  • Cortisol kan het immuunsysteem verzwakken. De gezonde bacteriën die van nature voorkomen op de huid raken uit balans en schadelijke bacteriën die niet op de huid thuishoren krijgen de overhand. Zo kan bijvoorbeeld eczeem of rosacea opeens opvlammen.
  • De barrièrefunctie van de huid vermindert door cortisol. Daardoor kan er makkelijker vocht verdampen, waardoor je een droge huid of een doffe, vale huid krijgt.
  • En dan is er ook nog een langetermijneffect: cortisol zorgt voor de afbraak van collageen en elastine, de bouwstoffen die je huid stevigheid en elasticiteit geven. Er ontstaan dus lijntjes en rimpeltjes. Deze versnelde huidveroudering is moeilijk terug te draaien…”

En wat doet fysieke stress met je huid?

“Elke vorm van fysieke stress heeft een ander effect. Door het vele handen wassen verdwijnt de beschermende huidfilm soms helemaal. Je krijgt dan hele droge handen en soms zelfs kloofjes. Op de langere termijn zie je dat de structuur van huid verandert, die ziet er grof uit.

Dat de zon en onze voeding van invloed zijn op de conditie van je huid, zal geen verrassing voor je zijn. Maar bij fysieke stress kun je ook denken aan het mondkapje dat we nu vaak moeten dragen. Het schuren van zo’n masker op je huid is ongunstig voor het in balans houden van de huidbarrière. Dat levert een huidbeeld op dat we nu veel zien: mascne.” 

Wat is mascne?

“Mascne of masker acne lijkt op acne, maar zit vooral rond de mond. Je ziet hetzelfde huidbeeld: comedonen (mee-eters) en actieve ontstekingen (puistjes). Soms is de huid ook droog en schilferig. Het ontstaat omdat het mondkapje schuurt en de huid eronder warm en vochtig wordt: een perfect milieu voor bacteriën.

Mascne zien we vaak bij jongeren die al langer onder behandeling waren voor acne en die nu door het dragen van een mondkapje een terugval hebben. Maar ook bij volwassenen zonder acne komt het regelmatig voor. Heb je er last van, kies dan voor een mondkapje van katoen of zijde. Dat ademt beter en irriteert minder. Zorg er ook voor dat je je mondkapje regelmatig wast.”

Hoe beïnvloedt voeding de huid?

“Voeding is een bekende stressfactor voor je huid. Nu we door Covid minder mogelijkheden voor ontspanning buitenshuis hebben, zoeken we de gezelligheid vooral thuis met vrienden en familie. Dan komen er al snel hapjes met veel suiker en vet op tafel en drinken we een wijntje of biertje. Al die dingen zijn niet zo goed voor je huid. Er is steeds meer bewijs dat suikers, bewerkt voedsel, zuivelproducten en rood vlees de boosdoeners zijn bij acne, rosacea en huidveroudering.

We zouden ontspanning dus beter kunnen zoeken in een leuke activiteit in de buitenlucht: lekker wandelen of fietsen, daarna een uitgebreide gezonde lunch maken met veel groente en rood fruit. Die bevatten veel antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren en dat heeft een positief effect op je huid. Ook van voedingsproducten met veel vezels en omega 3 vetten is een positief effect aangetoond. Zo werk je op een makkelijke én lekkere manier aan het herstel van je huid.”

Is de zon altijd slecht voor je huid?

“De zon heeft zeker ook positieve kanten. Zonlicht zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D en kan ook sommige huidaandoeningen tijdelijk verbeteren. Maar ben je veel of lang in de zon, dan zijn de negatieve effecten groter. De UV-stralen kunnen je huid verbranden en verouderen. UV-stralen dringen door in de huid waardoor er vrije radicalen ontstaan. Deze schadelijke deeltjes gaan een reactie aan met gezonde cellen en met name het DNA in de celkern. Door die reactie verouderen cellen sneller: collageen breekt af, rimpeltjes verschijnen.

Behalve UV-straling bestaat zonlicht ook uit infrarood licht en blauw licht (blue light). Daar hoor je steeds vaker over, want we weten inmiddels dat ook die de huidveroudering versnellen. Dat gaat heel sluipend: in het begin merk je het niet maar het is wel degelijk een stressor voor je huid.”

Veel stress dus. Maar hoe geef je je huid dan ontspanning?

“Mentale stress kun je verminderen door wat vaker ontspanning te zoeken. Plan tijd voor jezelf in, juist als je een drukke agenda hebt. En zeg eens wat vaker nee tegen dingen die niet goed voelen. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Het aanbod in huidverzorgingsproducten is enorm, dat maakt het lastig om te kiezen. Ik adviseer om regelmatig kritisch naar je huid te kijken om te zien waar ze behoefte aan heeft. Een gestreste huid wil je vooral kalmeren, de huidbarrière moet weer in balans gebracht worden. Kies voor milde reinigingsproducten en zoek naar de juiste werkstoffen. Aloë vera, niacinamide (vitamine B3) en hyaluronzuur kalmeren de huid en zorgen voor extra hydratatie, green tea en zoethoutwortelextract zijn antioxidanten die de stress door vrije radicalen verminderen.

Wil je een doffe huid exfoliëren, kies dan niet voor een korreltjesscrub. Die kan je kwetsbare huid beschadigen. Ga voor een exfoliant op basis van zuren. Melkzuur en salicylzuur zijn heel mild en goed geschikt voor een huid met acne en rosacea. Retinol of glycolzuur geven een meer krachtige peeling en verminderen huidveroudering.

Ook heel belangrijk: gebruik altijd zonbescherming! Voor alle huidtypes geldt: kies minimaal SPF 30 of hoger. En kijk niet alleen naar de SPF die aangeeft hoe goed een product beschermt tegen verbranding, maar óók naar bescherming tegen UVA en infrarood. Dat staat op de verpakking aangegeven. Met een breedspectrum filter zit je altijd goed.”

Wat kun je als huidtherapeut doen?

“Voor de huidproblemen die ontstaan door stress zijn peelings en microneedling ideaal. Die verbeteren de huidkwaliteit van een droge of vale huid, helpen bij acne en stimuleren de aanmaak van collageen waardoor huidveroudering wordt tegengegaan. We kunnen deze behandelingen apart maar ook samen uitvoeren. Het resultaat is vaak supermooi!”

Welke peelings raad je aan?

“We hebben een breed aanbod, dus kijken we eerst welk huidprobleem je aan wilt pakken. Voor een droge en vale huid of bij huidveroudering kiezen we voor een glycolzuur of TCA-peeling. Die laatste is wat sterker en geeft ook vervelling. Maar wil je minder stress voor de huid, dan is een milde oppervlakkige peeling de beste keuze. Is er sprake van een verhoogde talgproductie en acne, dan kan een milde peeling met salicylzuur de huid rustiger maken. Vaak doen we dat in combinatie met microneedling omdat de huid daardoor ook geneest van vlekjes en littekens.”

Hoe werkt microneedling?

“Microneedling is een methode waarbij we met de Dermapen hele kleine gaatjes in de huid maken. De huid wordt daardoor aangespoord om nieuwe cellen aan te maken. Ook verbetert de barrièrefunctie en wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Je huid wordt zichtbaar egaler, pigmentvlekken verminderen en de structuur verbetert. Microneedling gebruiken we niet alleen voor het gezicht, maar ook voor de handen. Daarmee verbeteren we niet alleen een droge huid met een grove structuur, maar pakken we tegelijk ook pigmentvlekken aan.”

Is microneedling pijnlijk?

“Microneedling is wel wat gevoelig, maar echt pijnlijk zou ik het niet willen noemen. De microgaatjes genezen razendsnel, je krijgt dus geen korstjes. Je huid is na de behandeling wat rood en gezwollen, daarom brengen we een verkoelend masker aan om de huid te kalmeren en hydrateren. Het brandende gevoel is binnen een half uurtje weg. Als je microneedling combineert met een peeling, heb je dubbel effect: microneedling maakt de huid open waardoor een peeling extra goed in kan werken. Het mooie van deze behandelingen is dat je jezelf een moment van ontspanning gunt. En de volgende dag ben je weer prima toonbaar. Dit soort behandelingen past dus prima in de trend van ‘skinimalism’.”

Wat is ‘skinimalism’?

“Skinimalism is een ontwikkeling in de cosmetische branche die al wat langer bestaat. We willen geen ingrijpende huidbehandelingen meer waarvan we wekenlang moeten herstellen, maar kiezen liever voor behandelingen die direct een subtiele verbetering en een gezonde glow geven. Het mooiste resultaat met zo min mogelijk downtime, daar gaat skinimalism over.

In de kliniek zien we dat huidverbeterende behandelingen daar perfect voor zijn. En die ontwikkelen zich voortdurend door. Toen ik begon als huidtherapeut werkten we voornamelijk met glycolzuur. Inmiddels hebben we een breed scala aan zuren voor allerlei specifieke toepassingen, zoals amandelzuur, melkzuur, trichloorazijnzuur en fenolzuur. Zo bereiken we steeds optimalere resultaten. De liquid facelift, waarbij je met fillers een jeugdige uitstraling krijgt met een natuurlijk effect, past perfect in deze trend.

Ook in skincare voor thuis zien we een duidelijke ontwikkeling. Er komen steeds meer merken met actieve werkstoffen die écht iets doen voor je huid. Consumenten weten steeds beter welke ingrediënten ze nodig hebben en gaan daarnaar op zoek. Daardoor wordt huidverzorging echt een thuisbehandeling.”

Wil jij meer weten over een huidbehandeling? Plan dan gerust eens een consult in bij een van onze huidtherapeuten, zij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht

Voor de huidproblemen die ontstaan door stress zijn peelings en microneedling ideaal. Die verbeteren de huidkwaliteit van een droge of vale huid, helpen bij acne en stimuleren de aanmaak van collageen waardoor huidveroudering wordt tegengegaan.

Bel 088 - 7785201