Blog
Je lichaam blijvend in balans met liposuctie
Bij Velthuis kliniek geloven we in balans; niet alleen tussen innerlijk en uiterlijk, maar ook in een mooie balans tussen verschillende lichaamsdelen onderling. Daarom geloven we ook al jaren in liposuctie en het - inmiddels ruimschoots bewezen - blijvende resultaat hiervan. In de loop der jaren hebben we via Social media en onze website al de meest uiteenlopende vragen over liposuctie beantwoord. En speciaal voor iedereen die een liposuctie overweegt, hebben we al deze vragen en antwoorden hieronder even op een rijtje gezet. Zo weet je snel of liposuctie wél of niet iets voor jou is!
Alles wat je wilt weten op een rijtje!
Wat is liposuctie precies?
Bij een liposuctie wordt een teveel aan vetweefsel weggezogen. Dit kan op verschillende plekken zoals je bovenarmen, bovenbenen, nek en onderbuik. Het zorgt ervoor dat de vetophopingen waar jij je zo aan stoort, worden verwijderd. Dit kan alleen niet zomaar en bij iedereen. Het is namelijk geen manier om snel en makkelijk af te vallen. Een liposuctie behandeling is alleen bedoeld om de vetophopingen te verwijderen en zo weer een mooier lichaam te krijgen.
Wanneer is liposuctie een goede keuze?
Wanneer je last hebt van ongewenste vetophopingen op bepaalde plekken, kan dat erg vervelend zijn. Zeker wanneer je al veel hebt geprobeerd, zoals sporten of afvallen, en het nog steeds niet lukt om het vet op deze specifieke plekken weg te krijgen. Herkenbare plekken hierbij zijn bijvoorbeeld de vetrol op de onderbuik, en vet op de heupen, billen, dijen, (onder)kin en benen. Helaas is het doorgaans genetisch of hormonaal bepaald dat zich op die plekken van het lichaam veel vetcellen bevinden, waardoor het vet daar vaak zichtbaar blijft. Liposuctie is dan een goede optie om van deze overtollige vetcellen af te komen, je figuur te verbeteren en je lichaam weer blijvend in balans te krijgen.
Wanneer kom je in aanmerking voor liposuctie?
Bij mensen met een normaal gewicht en een stevige huid geeft liposuctie het beste resultaat. Je Body Mass Index mag voor liposuctie nooit meer dan 30 bedragen.
Helpt liposuctie je van je overgewicht af en hoef je daarna nooit meer te lijnen?
Liposuctie is een behandelmethode waarmee plaatselijke vetophopingen verwijderd kunnen worden. Liposuctie is géén alternatief voor lijnen of het volgen van een dieet. De weggehaalde vetcellen zullen niet meer terugkomen, dus als je na de behandeling in gewicht aankomt, zal deze toename gelijkmatig verdeeld over het lichaam plaatsvinden. Liposuctie is alleen zinvol wanneer je geen overgewicht hebt en redelijk stabiel bent in gewicht.
Helpt liposuctie ook tegen cellulite?
Nee, door liposuctie wordt cellulite niet verwijderd. Een liposuctiebehandeling geeft je ook geen gladde en strakke huid. In sommige gevallen is de huid na de behandeling wel minder bobbelig, maar soms ook minder glad.
Hoeveel vet wordt er weggehaald bij liposuctie?
Dat is helemaal afhankelijk van de plaats en de omvang van het te behandelen gebied, maar ook van je gewicht en lichaamsbouw. De hoeveelheid is niet belangrijk, wat telt is het resultaat!
Op welke plaatsen is liposuctie mogelijk?
Liposuctie is mogelijk op verschillende plaatsen zoals je buik, billen, armen, heupen of (boven)benen. Maar bijvoorbeeld ook voor je hals, kin en nek, je rug, je taille en je venusheuvel is liposuctie mogelijk. Bekijk hier voor en na foto’s van verschillende liposuctie-behandelingen. Belangrijk om te onthouden is dat liposuctie bij Velthuis kliniek niet mogelijk is wanneer je een BMI van hoger dan 30 hebt.
Kan een dikke buik altijd door liposuctie verwijderd worden?
Nee, er moet altijd eerst bekeken worden in hoeverre je buik bestaat uit vet en huidoverschot. Wanneer je buik te groot en los is, biedt liposuctie geen oplossing. Een buikwandplastiek zal dan de juiste behandeling zijn. Wanneer je buik wél met liposuctie kan worden behandeld, moet je er in sommige gevallen wel rekening mee houden dat het huidoverschot in een later stadium operatief verwijderd moet worden.
Kun je meteen een afspraak maken voor liposuctie?
Nee, voordat je liposuctie ondergaat, heb je altijd eerst een consultgesprek met een plastisch chirurg. Tijdens dit gesprek bespreek je jouw wensen en verwachtingen, en kijkt de arts of deze behandeling inderdaad voor jou geschikt is. Daarna wordt bepaald hoeveel vet er weggehaald kan worden en op welke plekken dit het beste kan voor het mooiste resultaat. Daarbij vinden we het heel belangrijk dat jij vooral jezelf blijft!
Hoe verloopt een liposuctie-behandeling?
Voor de behandeling word je gewogen, worden je maten opgenomen en maken we foto's voor in je medisch dossier. Voordat de arts met de ingreep begint, zal hij de te behandelen gebieden nauwkeurig aftekenen, inclusief de plekken waar de sneden voor de zuignaaldjes komen. De plekken waar deze sneetjes worden gemaakt, worden verdoofd met behulp van kleine verdovende injecties.
De liposuctie zelf vindt plaats onder plaatselijke verdoving of een roesje. Tijdens de ingreep ben je dus of bij bewustzijn of in een lichte slaap. Het grote voordeel hiervan is dat je snel na de ingreep weer fit bent en naar huis kunt gaan. Soms wordt er gekozen voor algehele narcose. De plastisch chirurg bespreekt met je wat de beste optie is.
Zodra de verdoving werkt, worden de sneetjes gemaakt en wordt meer verdovingsvloeistof ingespoten. Na twintig minuten inwerktijd worden de vetcellen opgezogen met behulp van een fijne zuignaald. De arts voelt telkens op de plaats waar vet weggezogen wordt, om goed te kunnen bepalen of de juiste hoeveelheid vet weggehaald wordt. Zo worden de verschillende behandellocaties afgewerkt.
Het weghalen van het vet is nagenoeg pijnloos. Als de arts klaar is worden de sneetjes afgeplakt met een wondpleister en krijg je een elastische broek aan om bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan. Gemiddeld duurt een liposuctie-behandeling ongeveer 1 tot 2,5 uur, afhankelijk van het aantal behandelgebieden.
Doet liposuctie veel pijn?
Nee. Doordat de behandeling zelf onder plaatselijke verdoving of algehele narcose wordt uitgevoerd is hij nagenoeg pijnloos. Daarna ben je nog een tijdje onder invloed van de verdovingsvloeistof, dus de eerste nacht slaap je sowieso lekker. Pas daarna kun je wat last krijgen van het behandelde gebied. Het is dan namelijk nog erg gevoelig. Wanneer je er last van hebt, kun je gewoon een paracetamol nemen tegen de pijn.
Zitten er risico's aan liposuctie?
De kans dat er iets misgaat is heel erg klein. Een nabloeding of infectie van de wond komt soms voor, maar deze kans is minimaal. Ons team zal alles nauwkeurig in de gaten houden en ervoor zorgen dat alles verloopt zoals het hoort. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je een allergische reactie krijgt op een van de vloeistoffen of middelen. Daarom is het altijd handig om eventuele allergieën door te geven, zodat daar rekening mee kan worden gehouden.
Hoe lang duurt het herstel na liposuctie?
Het herstel na liposuctie neemt tijd in beslag en verloopt als volgt: Na de behandeling worden de sneetjes gehecht en afgeplakt met wondpleisters. Ook krijg je een elastische broek aan. Deze moet je een aantal weken dragen om zo te voorkomen dat je zwellingen of bloeduitstortingen krijgt. Wanneer jij je verder prima voelt, mag je in principe de kliniek verlaten en naar huis toe gaan. Meestal is dit na twee of drie uur.
Het behandelde gebied zal de eerste paar dagen en na de behandeling wat gevoelig aanvoelen. Ook kun je je wat slapjes voelen. Of futloos, dat je gewoon nergens zin in hebt. Dit hoort er allemaal bij! Zorg er dan voor dat je regelmatig wat water, thee of bouillon drinkt en af en toe de wc bezoekt. We raden je aan om in beweging te blijven, maar niet meteen ‘vol gas’ te gaan. Door rustig je dagelijkse bezigheden op te pakken, zullen de zwellingen binnen vier weken verdwijnen en daarna kun je alles weer doen.
Komen de weggehaalde vetcellen weer terug?
Nee, verwijderde vetcellen kunnen zich niet opnieuw met vet vullen, weg is weg. Op andere plekken van het lichaam zitten natuurlijk nog wel vetcellen, die zich bij gewichtstoename vullen. Omdat de behandelde zones minder vetcellen bevatten, lijkt het dan of de toename op andere plaatsen groter is, alsof het vet zich verplaatst. Dit is echter niet het geval; het vet verdeelt zich juist gelijkmatiger, waardoor de nieuwe contouren mooi behouden blijven.
Wat is het verschil tussen liposuctie en liposculptuur?
Er is geen verschil, het zijn twee verschillende benamingen voor dezelfde behandelingstechniek. De ene benaming is ook niet beter dan de andere, we gebruiken ze zelf ook allebei.
Wat is het verschil tussen liposuctie en een buikwandcorrectie?
Bij een liposuctie verwijder je het overtollige vet dat tussen de buikspieren en de huid zit. Wanneer er (bijvoorbeeld door flink gewichtsverlies) teveel huid over is, is liposuctie niet voldoende. Bij een buikwandcorrectie haal je zowel het oppervlakkige vet als het overschot aan huid weg.
Wat kost een liposuctie behandeling?
De kosten van liposuctie lopen uiteen en zijn volledig afhankelijk van jouw wensen én de meest geschikte behandeling voor jou. Tijdens het consult zal de arts bekijken wat je wensen zijn en op welke plekken vet weggehaald kan worden voor een zo mooi mogelijk resultaat. Aan de hand daarvan krijg je uitleg over de bijbehorende kosten. Wat je ook kiest, je bent bij Velthuis kliniek verzekerd van de allerbeste zorg. Een globaal overzicht van de kosten van een liposuctie per te behandelen gebied vind je hier.
Staat het antwoord op je vraag er niet bij?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog meer vragen hebt over liposuctie. Of misschien wil je wel kijken of liposuctie een optie voor je is? Dat kan! Plan nu meteen je eerste consult in en dan zien we je binnenkort in een van onze klinieken.