Boek een gratis consult voor huidverbetering of injectables!   

Klik hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

Het verwijderen van borstimplantaten

Door Laura Zaal - 10 / 03 / 2021

Als je borstimplantaten hebt kunnen er verschillende redenen zijn om deze te verwijderen (explantatie) en eventueel in dezelfde operatie te laten vervangen.

Redenen verwijderen borstimplantaten (explantatie)

De meest voorkomende redenen zijn:

  1. Kapselcontractuur,  dit wil zeggen dat er een te harde bindweefsellaag rondom het implantaat is ontstaan waardoor je borsten van vorm zijn veranderd en pijn doen.
  2. Scheur (ruptuur) in het borstimplantaat
  3. Ouderdom borstimplantaat
  4. Ontevredenheid over het resultaat
  5. Het niet meer willen hebben van de borstimplantaten
  6. ASIA syndroom, dit is een verzamelnaam voor het ontregeld zijn van het auto-immuunsysteem door iets wat in het lichaam is geplaatst. Dit kan een borstimplantaat zijn, maar ook een spiraaltje, pacemaker, vaccinatie etc.

Wordt het explanteren van borstimplantaten vergoed?

Ja, in een aantal gevallen wordt het exploiteren van de borstimplantaten vergoed. Dit geldt alleen als er sprake is van kapselvorming graad 4 (kapselcontractuur), op echo of MRI aangetoonde ruptuur van een borstimplantaat. Bij een aantal verzekeringen wordt een explantatie vergoed bij het ASIA syndroom, maar dan moeten wel alle andere mogelijke oorzaken door diverse specialisten zijn uitgesloten. Raadpleeg je eigen verzekeraar hiervoor.

Indien je tijdens dezelfde operatie nieuwe borstimplantaten wilt, dan wordt het opnieuw inbrengen van implantaten niet vergoed. Ook de kosten van de nieuwe borstimplantaten worden niet vergoed. Bij een ruptuur van je borstimplantaat krijg je bij de meeste merken overigens gratis vervangende borstimplantaten van hetzelfde merk.

Hoe gaat de operatie?

Hoe uitgebreid de operatie bij explanteren van borstimplantaten is, hangt af van de reden van de operatie. De operatie zal altijd onder algehele narcose zijn. In principe zal het oude litteken gebruikt kunnen worden en worden de borstimplantaten via die route verwijderd. Indien er sprake is van een kapselcontractuur zal ook al het kapsel verwijderd worden. Indien er een heel dun laagje kapsel is, hoeft dit niet  te worden verwijderd. Soms is het ook nodig om aanvullende correcties te verrichten om het cosmetisch resultaat zo fraai mogelijk te maken. Je plastisch chirurg kan je hier goed over informeren tijdens een consult.

Hoe is het resultaat na explantatie?

Het resultaat na explanteren hangt van meerdere factoren af; hoe groot zijn de huidige implantaten, vindt er vervanging plaats, is er sprake van hanging van de huid die gecorrigeerd moet worden, hoeveel eigen weefsel heb je nu. Vrouwen zijn echter zo gewend aan hun huidige volume, dat het wel een hele (emotionele) stap is om hun implantaten te laten verwijderen zonder vervanging.

Wat zijn de opties ter verfraaiing?

Indien er te veel hanging van de huid is, kan er een borstlift gedaan worden. Hierbij worden de tepels en tepelhof naar boven verplaatst en de verslapte huid aan de onderkant ingenomen. Ook wordt je eigen verslapte klierweefsel naar boven verplaatst en verstevigd, als ware je een implantaat hebt van je eigen weefsel, dit noemen wij te zamen in medische termen een ‘masthopexie met auto augmentatie’. Je moet hiervoor wel wat eigen weefsel voor hebben.

Lipofilling is ook een mooie elegante manier om enige eigen volume te creëren, zij het beperkt. Besef wel dat je genoeg vet moet hebben om liposuctie te kunnen doen en dus ook een gebied moet hebben waar je liposuctie wil hebben. Het vet moet gefilterd worden en daar verlies je weer een deel mee. Ook zal van al het vet dat wij kunnen inspuiten, slechts grofweg de helft overleven.

Wil jij meer weten over de verschillende mogelijkheden? Plan dan gerust eens een consult in bij een van onze plastisch chirurgen, zij helpen je graag verder!

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201