Blog
Het behandelen van de huid in de zomerperiode; kan dat wel?
Heerlijk hè, de zon op je huid? Veel mensen gaan dan massaal naar buiten: fietsen, tuinieren, wandelen of lekker in de tuin liggen. Mooie bijkomstigheid is dat bruine kleurtje dat je eraan overhoudt! Maar wat als je graag een laserbehandeling of peeling wilt ondergaan, kan dit wel en is het veilig? Regelmatig wordt deze vraag gesteld en veelal wordt er met deze reden besloten om de behandeling uit te stellen naar het najaar. Ik kan je vertellen dat dat echt niet altijd nodig is!
Mag ik voor mijn peeling of laserbehandeling mijn huid blootstellen aan de zon?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er over de hele wereld laserbehandelingen en peelings worden uitgevoerd. Ook in landen waar de temperatuur standaard rond de 30 graden is en waar de zon volop schijnt. In principe kan het dus zeker, het verschil zit hem vooral in het feit hoe er met de zon wordt omgegaan. Een gebruinde huid zorgt voor een kleiner contrast tussen de huid en de te behandelende indicatie, waardoor het voor de laser lastiger is om zijn energie af te geven. Hoe groter dit contrast is, hoe veiliger de behandeling en hoe beter resultaat te behalen is. Het is daardoor belangrijk om het behandelgebied goed te blijven beschermen met minimaal een SPF 30 of hoger. Voor een pigmentbehandeling is het noodzakelijk om 6 weken voor de behandeling de huid niet bloot te stellen aan zonlicht. Een pigmentlaser of IPL reageert namelijk op het melanine in de huid, dus ook op de gebruinde huid.
Welke behandelingen kunnen er worden uitgevoerd in de zomerperiode?
Het type laser dat wordt ingezet tijdens een behandeling is bepalend of de behandeling bij een gebruinde huid veilig kan worden uitgevoerd. Vaataandoeningen in het gelaat kunnen vrijwel altijd behandeld worden, omdat we hierbij werken met een vaatlaser dat niet op pigment reageert. Bij het laserontharen kan er tijdens de zomerperiode de Nd:yag laser worden ingezet, dit is een laser die geen affiniteit heeft met melanine en dus niet reageert op een gebruinde of donkere huid. Op deze manier kunnen we veilig doorbehandelen. Ook microneedling en milde peelings (met salicyl- of glycolzuur) die vaak in worden gezet bij acne, rosacea en algemene huidverbetering kunnen veilig worden toegepast, mits er na de behandeling dagelijks een SPF wordt gebruikt om pigmentverschuivingen te voorkomen. Intensievere huidbehandelingen zoals een CO2 laser of TCA peeling kunnen beter alleen in het najaar worden uitgevoerd, aangezien de huid dieper beschadigd wordt en een langer herstel nodig heeft.
Hoe ga ik met de zon om na mijn laserbehandeling of peeling?
Tijdens een laserbehandeling of peeling wordt er een bepaalde ‘prikkel’ aan de huid afgegeven waardoor de huid wordt gestimuleerd om zich te vernieuwen, te herstellen of te verjongen. De huid is hierdoor na een laserbehandeling of peeling extra gevoelig voor zonlicht en dient goed beschermt te worden. Indien de huid te weinig wordt beschermd, kan de huid onder invloed van de zon meer pigment aanmaken en kan er een hyperpigmentatie ontstaan. Wanneer je de huid goed blijft beschermen, kun je de behandelingen ook wanneer de zon volop schijnt voortzetten.
Wat zijn andere alternatieve om mijn huid te behandelen in de zomerperiode?
Wanneer je liever geen laserbehandeling of peeling gedurende deze periode wenst, maar je toch je huid in conditie wilt houden, kun je kiezen voor de accent radio frequentie behandeling. Dit is een behandeling op basis van radiogolven die de huid stimuleert om nieuw collageen en elastine aan te maken. Dit zijn de bouwstenen van de huid die zorgen voor volume en veerkracht. Met deze behandeling wordt de buitenste huidlaag niet beschadigd en alleen een warmteontwikkeling gecreëerd.
Wil je meer weten over de behandelmogelijkheden gedurende de zomerperiode?
Kom gerust op consult en de huidtherapeut vertelt je er alles over!
Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!