Blog
Heb jij last van berkentakjes?
Tijdens mijn spreekuur als huidtherapeut kom ik vaak cliënten tegen met berkentakjes (haarvaatjes op de benen). Meestal worden dit soort vaatjes als ontsierend ervaren en is de vraag of ik ze kan verwijderen. Deze vaatjes komen met name voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen ze hebben. Een berkentakje ontstaat wanneer er een verslapping van de vaatwandjes plaatsvindt. Oorzaken liggen bij een erfelijke aanleg en/of hormonale schommelingen (zoals bij een zwangerschap). Hierdoor kunnen dit soort vaatjes ook juist bij jonge vrouwen voorkomen. Heb je een staand beroep? Dan val je ook in de risicogroep. Vaak zien we ook dat mensen die last hebben van dit soort vaatjes eerder blauwe plekken hebben na het stoten van de huid op de benen.
Wat is het verschil tussen berkentakjes en spataderen?
Wanneer een ader blauw is, vaak groter dan 4 mm, kronkelend en verdikt op de huid ligt en een zeurend of pijnlijk gevoel geeft, kan er sprake zijn van een spatader. Daarnaast kan het hebben van vocht in de benen ook een teken zijn van spataders. Een berkentakje is fijner van grootte, kleiner dan 4 mm, maakt niet direct deel uit van het diepere vatensysteem en geeft geen pijnklachten of vocht in de benen. Meestal zijn dit soort vaatjes ook wat roder/paarser van kleur dan spataderen.
Een berkentakje is geheel onschuldig en kun je in principe laten zitten. Echter zullen deze met de jaren vaak toenemen. Een spatader zul je wel in de gaten moeten houden. Spataders zijn aftakkingen van de grotere vaten in onze benen. Deze vaten zorgen ervoor dat het bloed weer teruggaat richting het hart. In deze vaten zitten kleppen die een opwaartse stuwing moeten geven. Wanneer deze kleppen niet meer functioneren, blijft bloed staan en gaat dit vocht een andere weg zoeken. Ook zijn hierbij de vaatwanden verslapt en gaat het bloed een andere weg zoeken.
Soms zie ik zowel berkentakjes als mogelijke spataderen op de benen. Belangrijk is dan om eerst de oorzaak en de grotere spataderen aan te pakken voordat we de oppervlakkige haarvaatjes gaan behandelen. Bij een vermoeden op een spatader of wanneer er meer pijnklachten en/of vocht in de benen zit, vindt een onderzoek (duplex scan) en behandeling plaats bij een fleboloog of vaatchirurg afhankelijk van de ernst van het probleem.
Hoe kom ik af van berkentakjes?
Berkentakjes kunnen bij de huidtherapeut worden behandeld. Dit gaat door middel van een Nd:YAG laser. De laser werkt op een golflengte waarbij het bloed het doelweefsel (chromofoor) is. Het laserlicht pakt het vaatje aan en dit wordt opgeruimd door het lichaam.
Doorgaans zijn er gemiddeld 2 tot 4 behandelingen nodig voor 70% (of meer) reductie van de haarvaatjes. Met laserbehandelingen kunnen goede resultaten worden bereikt op berkentakjes.
Nieuwe haarvaatjes kunnen met de tijd ontstaan en daarom adviseer ik tijdig terug te komen voor een onderhoudsbehandeling, ook al is dit maar een klein gebied, om erger te voorkomen.
Ik zeg altijd tegen cliënten dat de beste tijd voor het starten van dit soort behandelingen in de herfst is. Het resultaat na de laserbehandeling kan soms 3-4 maanden duren en geeft de eerste weken wat gevoeligheid voor Uv-licht. Tegen de tijd dat het dan zomer is, moet er al een mooi resultaat zichtbaar zijn en kun je genieten van rustig ogende benen. De mooiste complimenten die ik krijg, zijn van vrouwen die na jaren weer een rok durven te dragen!
Preventief behandelen?
Helaas zijn er geen wondercrèmes of voedingssupplementen om dit probleem tegen te gaan. Bij een staand beroep zou er gekozen kunnen worden voor het dragen van therapeutisch elastische kousen (steunkousen) om dit preventief tegen te gaan. Ook het zitten met de benen over elkaar zou eerder kunnen zorgen voor ongewenste berkentakjes (of zelfs spataders) op de benen.
Denk jij berkentakjes te hebben en vind je dit vervelend? Kom dan eens op consult bij een van de huidtherapeuten, wij helpen je graag verder!
Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!