Blog
Een uitstraling die bij je leeftijd past: dát wil je
Zie je er ouder uit dan je bent, dan is dat jammer. Maar zie je er veel jonger uit dan je bent, dan is dat raar. Plastisch chirurg Jacques van der Meulen probeert dus niet zozeer om je jonger te laten lijken, maar kiest voor ingrepen die je uitstraling verbeteren. Dat is veel geloofwaardiger!
Je uitstraling bepaalt
Uitstraling zit ‘m niet in hoeveel rimpels je hebt en of hoe groot je neus is. Uitstraling is iets waarmee je een kamer binnenkomt. Het is hoe anderen je zien. Je uitstraling bepaalt of je zelfverzekerd overkomt. Of je er blij of boos, moe of uitgeslapen uitziet.
Hoe anderen naar ons kijken is namelijk anders dan hoe wij onszelf zien. Bij een blik in de spiegel zijn we kritisch: je let dan vooral op de plooien bij je mond, de wallen onder je ogen of de ‘de hals van je moeder’. Maar anderen zien hoe het met je gaat.
Streven naar schoonheid
Waarom zijn we toch zo kritisch als we naar onszelf kijken? Dat komt omdat we de hele dag gevoed worden door schoonheidsidealen. Overal om ons heen zien we voorbeelden van mooie mensen: op tv, in commercials en op social media. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn we steeds meer gepusht naar een ideaalbeeld, met dank aan advertenties die het perfecte plaatje laten zien. Want als je een product wilt verkopen, lukt dat beter met een model dat er begerenswaardig uitziet. Het streven naar schoonheid is steeds meer een onderdeel van onze samenleving geworden. In de jaren ’80 en ’90 was het ideaalbeeld zó perfect, dat het vrijwel onhaalbaar werd. Dat hebben we mede te danken aan de opkomst van de supermodellen in die tijd met perfecte wenkbrauwen, een V-vormige kaaklijn en emotieloze voorhoofden. Maar wie ziet er in de echte wereld zo uit?
Oud, maar zonder rimpels
In die tijd werden er in de cosmetische chirurgie twee termen geïntroduceerd: rejuvenation (er zo jong mogelijk uitzien) en beautification (er zo mooi mogelijk uitzien). Als je het mij vraagt, zijn die twee termen een enorme straf voor ons vakgebied. Met verschillende ingrepen probeerden we het verouderingsproces terug te draaien en een gezicht zoveel mogelijk symmetrie en anatomische perfectie te geven. Je kunt wel proberen om iemand jonger te maken door vulling toe te voegen en de huid strakker te maken, maar dat leidt dan snel tot een onnatuurlijk uiterlijk. Resultaat: je ziet er oud uit, maar dan zonder de rimpels. Dat is niet de uitstraling die je wilt natuurlijk…
Jonger op een geloofwaardige manier
Conceptueel ben ik de afgelopen jaren dus anders gaan denken. Als je begin 50 bent, moet je niet willen dat je er 10, 15 jaar jonger uitziet. Je realistische geloofwaardige zone ligt dan ergens tussen eind 40 en halverwege 50. Zie je er ouder uit, dan is dat jammer. Zie je er jonger uit, dan is dat raar. Ik help mensen graag om hun uitstraling te verbeteren, maar dan wel op een geloofwaardige manier die bij hun leeftijd past. Want als je voorbij de grens gaat van wat normaal is, dan zie je dat altijd terug in een gezicht. En iedereen die je tegenkomt, signaleert dat je er raar uitziet. Elke dag weer, keer op keer. Dat is sociaal echt enorm invaliderend en blijft je tot in lengte van dagen in de weg zitten. Daar kennen we allemaal wel voorbeelden van.
Facelift op jongere leeftijd
De cliënten die ik zie, zeggen vaak: hoe ik me voel past niet meer bij hoe ik eruitzie. Vanaf 40, 45 jaar gaat de zwaartekracht zijn tol eisen. Daar komt vervolgens ook nog de overgang bij, vaak het moment waarop de stevigheid van de huid achteruitgaat. Vroeger was de gemiddelde leeftijd voor een facelift 65 jaar, maar dat wordt steeds jonger. Mensen komen steeds eerder en dat vind ik een prima ontwikkeling. Ik doe graag een preventieve facelift op een leeftijd dat de tekenen van veroudering zich net aandienen, wanneer dat past in het concept van je natuurlijke en dus realistische schoonheid. Je kunt dan met een bescheiden operatie een mooie reset bereiken waarbij je er toch geloofwaardig goed uitziet. Dat versterkt je uitstraling én je hebt er veel langer baat bij.
Eruitzien zoals je je voelt
Dat mijn visie op uitstraling bij veel mensen resoneert, blijkt wel uit de reacties die ik van mijn cliënten krijg. Dit zeggen mensen nadat ze een facelift hebben gehad:
- “Je hebt me niet mooier gemaakt dan ik al was, je hebt het alleen meer zichtbaar gemaakt.”
- “Ik ben er weer en hoef me niet meer te verstoppen.”
- “Ik zie er weer uit zoals ik me voel.”
- “Ik voel me bevrijd.”
Het vat voor mij als plastisch chirurg precies de essentie samen van wat ik probeer te bereiken. Dat je zelfvertrouwen na een facelift toeneemt, dat is een hele mooie ervaring die je er gratis bijkrijgt. En dat straal je uit, elke dag weer.