Boek een gratis consult voor huidverbetering of injectables!   

Klik hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

De verschillende behandelmogelijkheden bij huidveroudering

Door Ineke Heijneman - 07 / 09 / 2022

Vanaf het twintigste levensjaar begint huidveroudering, maar de veroudering wordt pas echt zichtbaar tussen je 35e en 40e. Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk. De snelheid en de mate waarmee de huid veroudert, wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald.

Intrinsieke en extrinsieke huidveroudering

We kennen zowel de intrinsieke als de extrinsieke huidveroudering. De intrinsieke huidveroudering is een geprogrammeerde biologische veroudering, deze is onvermijdelijk voor iedereen. De veroudering wordt door erfelijkheid bepaald. Bij de extrinsieke huidveroudering spelen naast biologische factoren ook omgevingsfactoren een rol. Factoren die de huidveroudering kunnen versnellen zijn met name: ultraviolette stralen (zonlicht en zonneapparatuur), roken (nicotine), zwaartekracht (overgewicht), hormonen (menopauze), luchtverontreiniging (rook en gassen) en klimatologische factoren (hitte, wind).

Verandering van huid en botweefsel

Door de huidveroudering zien we veranderingen in structuren en samenstelling van de huid, maar ook van het botweefsel. Het botweefsel gaat namelijk slinken. Denk bijvoorbeeld aan je boven- en onderkaak, en dat samen met het verslappen van het bindweefsel geeft de bekende neuslippenplooi, de afhangende mondhoeken, de rokerslijnen en de hamsterwangen.

Bij de huid wordt de opperhuid dunner, het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen verdikt zijn.  In de lederhuid zien we een afname van collageen, elastine en hyaluronzuur. De huid wordt hierdoor slapper, stugger en er ontstaan rimpels en plooien. Ook de talgproductie neemt elke 10 jaar met ongeveer 20% af, waardoor we uiteindelijk een drogere huid krijgen. De barrièrefunctie raakt verstoord en de huid wordt droger, valer en grauwer. 

Door de UV schade ontstaan er pigmentvlekken in het gezicht of op de handen, ook wel lentigo solaris genoemd. Deze pigmentvlekken ogen vaak onrustig, waardoor iemand ouder wordt geschat dan dat hij of zij daadwerkelijk is. Je zou dus kunnen zeggen dat pigmentvlekken ouder maken dan de rimpels die aanwezig zijn. Behalve ouderdomsvlekken kunnen ook ouderdomswratten, kersenwratjes (seniele angiomen), steelwratjes, verwijde blauwe of paarsrode bloedvaatjes (couperose) of verdikkingen op de lip (venous lake) ontstaan. 

Wat kunnen we bij huidveroudering voor je betekenen?

Voor de behandeling van de droge, vlekkerige, vale en grauwe huid hebben we verschillende mogelijkheden, namelijk peelings, microneedling (eventueel aangevuld met een RRS-skinbooster), of een combinatie hiervan. Er zijn verschillende soorten peelings die de huid weer een mooie glans kunnen geven. Ik vertel je graag wat meer over de verschillende behandelmogelijkheden.

Oppervlakkige peeling

Door middel van een oppervlakkige peeling kunnen we op een veilige en gecontroleerde manier de laag met de beschadigde huidcellen verwijderen, waardoor de gezonde huid weer zichtbaar wordt. De glycolzuur peeling heeft een positieve invloed op huidveroudering. Na een glycolzuur peeling zal de conditie van de huid verbeteren en zal de huid beter vocht vasthouden. De salicylzuur peeling is een wat mildere peeling en hierdoor beter geschikt voor de gevoeligere huid. Salicylzuur is vet oplosbaar en kan hierdoor dieper in de poriën dringen. Deze peeling kan heel goed gebruikt worden bij de behandeling van acne.

Medium peeling

Heb je last van lijntjes, pigmentvlekken, oneffenheden of een onregelmatige huid door bijvoorbeeld acnelittekens? Dan biedt een medium peeling de oplossing. Ook deze kan gedaan worden op twee verschillende manieren: met trichloorazijnzuur (TCA) of via de Pixel Peel-methode. Een middel diepe peeling heeft natuurlijk een wat langere hersteltijd.

Diepe peeling

Wanneer je last hebt van een onregelmatige huidstructuur door acnelittekens of bij een slappere huid kan een diepe peeling nodig zijn. Op basis van fenol wordt de huidstructuur verzacht en zullen huidverkleuringen en pigmentvlekjes verminderen, worden de poriën fijner en zal de huid strakker gaan ogen.

Microneedling

Bij microneedling gebruiken we een Dermapen 4, waarbij er gecontroleerd op hoge snelheid verticale, kleine gaatjes in de huid worden gemaakt. Door deze microwondjes in de huid komen groei- en helende factoren vrij, waardoor het natuurlijke herstelproces van de huid wordt geactiveerd. Zo geneest de huid na een microneedling behandeling voornamelijk door de productie van collageen.

Skinbooster

Een RRS-Inject® Skinbooster is een behandeling waarbij een combinatie van ingrediënten wordt geïnjecteerd met de Dermapen 4. Deze ingrediënten bestaan uit natuurlijk hyaluronzuur, aangevuld met actieve ingrediënten (zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren), die met elkaar de huid repareren, voeden, opvullen en stimuleren. Deze behandeling is voor alle delen van het gezicht mogelijk. De keuze voor skinbooster hangt samen met jouw huidtype en het doel dat je wilt gaan behalen.

Pigmentvlekken

Scherp begrensde pigmentvlekken, de lentigo solaris,  kunnen we eenvoudig behandelen met de Elite MPX Alexandrite laser. Dit is een pigmentlaser die tijdens de behandeling selectief het pigment in de huid verwarmt, waarna het pigment donkerbruin tot grijs zal verkleuren. Na ongeveer twee weken kun je de eerste behandelresultaten waarnemen. Het is belangrijk dat de behandeling plaatsvindt op een ‘niet zongebruinde huid’,  zodat het contrast tussen de pigmentvlek en de huidskleur zo groot mogelijk is.

Ouderdomswratten en steelwratjes

Ook voor de ouderdomswratten en steelwratjes, die vrij onschuldig maar vervelend kunnen zijn, hebben we verschillende behandelopties. Voor de steelwratjes gebruiken we doorgaans elektrocoagulatie,  de ouderdomswratten behandelen we met de gefractioneerde Co2 Laser of ook met elektrocoagulatie. Met beide methoden branden we nauwkeurig de wrat weg. 

Kersenwratje en venous lake

Bij een kersenwratje en een venous lake gebruiken we de Elite MPX Nd:Yag laser. Deze laser geeft lichtimpulsen met een hoge energie-intensiteit af. Deze energie wordt alleen opgenomen door het vaatzwellinkje dat gevuld is met bloed (niet door de omringende huid), waardoor het vaatzwellinkje gecontroleerd wordt beschadigd. Tijdens de behandeling met de vaatlaser verkleuren de bloedblaartjes naar een grijsschakering. Daarna verschrompelen de plekjes. Het korstje valt er na 7 tot 10 dagen af. Voor een groot kersenwratje is soms een tweede behandeling nodig.

Couperose

Bij couperose wordt ook de vaatlaser gebruikt. De Elite MPX Nd:Yag laser kan heel selectief energie afgeven aan de rode en blauwe kleur van de bloedvaatjes (hemoglobine). Door de warmte van de laser trekken de verslapte vaatwandjes samen. Het lymfevatenstelsel zal deze beschadigingen opruimen, wat gemiddeld 6 weken duurt. Na deze tijd kan de behandeling herhaald worden. Gemiddeld zijn er 2 tot 4 behandelingen nodig. Bij zeer dunne vaatjes en onderliggende roodheid zal er gewerkt worden met een IPL systeem.

Ouder worden is niets nieuws, maar onze behandelingen brengen wel iets nieuws. Plan gerust eens een consult bij een van onze huidtherapeuten, wij kunnen je goed adviseren over de verschillende mogelijkheden!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201