Blog
De borstlift (ook wel mastopexie)
Een borst bestaat met name uit een combinatie van klier- en vetweefsel, en natuurlijk huid. Het klierweefsel is steviger dan vetweefsel; vetweefsel voelt soepeler en zachter aan. In de loop van tijd en door andere invloeden veranderen deze 3 componenten van de borst waardoor het uiterlijk van de borst ook kan veranderen. Zo zal het klierweefsel bijvoorbeeld veranderen door puberteit, zwangerschap, borstvoeding en door de menopauze (overgang). Naarmate een vrouw (maar ook de man) ouder wordt, zal dit klierweefsel geleidelijk aan vervangen worden door vetweefsel. Het vetweefsel wordt weer beïnvloed door gewichtsschommelingen. En het laatste component, de huid, verliest haar elasticiteit gedurende het leven. Dit wordt nog eens extra versterkt en gaat sneller als je rookt en als de huid veel zon-exposure heeft. De zwaartekracht zorgt dan voor de rest: de borst gaat hangen. De borsten lijken leeg, de tepels staan lager dan dat je zou willen, er is teveel huid en de elasticiteit van de huid is sterk afgenomen. In de borst zelf zit geen spierweefsel dus oefeningen doen om de borsten te vergroten, liften of van vorm te veranderen heeft helaas geen zin. De enige manier om een hangende borst te liften en weer te verstevigen is een borstlift.
Verschillende behandelmogelijkheden
Indien je het volume van je borsten (je cupmaat) goed vindt, maar je vindt de borsten teveel hangen dan kom je in principe in aanmerking voor een borstlift. Je tepel moet dan wel op hetzelfde niveau of lager dan de plooi van je borst zitten. Anders valt er niet veel te liften en dat is natuurlijk zonde van de operatie en je geld. Als je daarbij meer volume zou wensen, kan er ook een prothese geplaatst worden. Dat kan direct tijdens de ingreep van de borstlift, maar kan ook heel goed later, bij een tweede ingreep, gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld als je weet dat je tevreden bent overde vorm van de borsten na de lift, maar dat je de borsten nog te klein vindt. Een alternatief voor de siliconenprothese is lipofilling (lipo betekent vet, filling betekent vullen). Daarbij spuit je dus eigen vet, wat je door liposuctie bijvoorbeeld bij de buik weghaalt, in de borsten om deze zo te vergroten. De voorspelbaarheid van de vergroting door lipofilling is alleen wat kleiner dan bij een prothese, omdat bij lipofilling niet al het vet wat je inspuit overleeft. Dat is een percentage wat wisselt en niet goed beïnvloedbaar is, dus dat maakt het minder voorspelbaar. Daarbij kun je tijdens een behandeling maximaal 1 cupmaat vergroten.
Hoe verloopt een borstlift?
Bij een borstlift wordt de tepel omhoog verplaatst naar het ideale niveau en het huidoverschot wordt weggenomen. Het aanwezige klierweefsel wordt zonodig herschikt zodat er weer een zo mooi mogelijke borst ontstaat. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat je de borst niet hoger kunt krijgen dan dat de basis van de borst is. Dit kun je dus bij jezelf checken. Daarbij is het ook niet mooi om de tepel (veel) te hoog ten opzichte van de borstplooi te plaatsen.
Zoals vrijwel elke operatie geeft ook deze operatie littekens. Bij een beperkte lift kan er volstaan worden met een peri-aureolaire pexie (peri = rondom, aureolair = tepel/tepelhof, pexie = ophangen/bevestigen) ofwel een donut-pexie. Daarbij haal je alleen huid weg rondom de tepelhof als een donut en hecht je het weer. Daarbij verklein je ook de tepelhof. Als je borsten niet teveel hangen, kun je een dergelijke borstlift doen. Dit zou prima onder lokale verdoving kunnen, duurt ongeveer drie kwartier en geeft uiteindelijk alleen een litteken aan de rand van de tepelhof; rondom dus.
Als je borsten meer hangen, moet je meer huid weghalen en moet de tepel meer omhoog verplaatst worden om dat te corrigeren. Dan is er een reden voor een volledige borstlift. Dat is een operatie die onder algehele narcose gaat en deze duurt ongeveer anderhalf uur. Het litteken wordt vrijwel altijd een zogenaamd anker- of een inverted-T (omgekeerde T)-litteken. Ook hierbij wordt de tepelhof sowieso verkleind.
Voor wat betreft het herstel dien je rekening te houden met ongeveer 4 tot 6 weken, waarbij je die weken natuurlijk niet volledig op bed hoeft te liggen.
Adviesgesprek
Je begrijpt: er zijn nogal wat mogelijkheden. Of een borstlift geschikt voor je is, is op papier lastig uit te leggen. Daarvoor nodig ik je graag uit om een keer langs te komen en de voor- en nadelen, verwachtingen en wensen te bespreken. Wel is een vereiste dat je BMI (Body Mass Index) onder de 30 ligt.
Stoor je je aan je borsten en wil je een goed, eerlijk en persoonlijk advies? Plan dan een consult en kom dan gerust eens langs, wij helpen je graag verder.