Blog
5 oplossingen voor een mooiere buik
Ben je niet tevreden met je buik? En helpt lijnen of sporten niet? Onze plastisch chirurg Carlijn Schipper kan je op vijf verschillende manieren helpen om je buik mooi strak en plat te krijgen.
1 Liposuctie
Heb je een bolle buik omdat er onderhuids vetweefsel zit? Dan kan ik met liposuctie mooie resultaten behalen. Bij een liposuctie breng ik eerst een tumescente vloeistof in het weefsel en laat die even intrekken. De vloeistof bevat naast een verdoving ook adrenaline, waardoor de bloedvaatjes samentrekken. Hierdoor komen de vetcellen beter los en heb je minimaal bloedverlies. Vervolgens zuig ik de vetcellen weg met een fijne canule.
Liposuctie van de buik geeft het mooiste resultaat wanneer je huid van goede kwaliteit is (dus niet erg slap of uitgerekt) en wanneer je weinig of geen striae hebt. Een liposuctie is ook heel goed te combineren met een buikwandcorrectie.
Goed om te weten: soms wordt een bolle buik veroorzaakt door vet dat dieper in de buik ligt, tussen de organen. Dit visceraal vet kan niet weggehaald worden met liposuctie.
2 Mini-buikwandcorrectie
Zit bij jou het huidoverschot vooral onder je navel, dan kan ik dat tijdens een mini-buikwandcorrectie weghalen. Het litteken komt dan vlak boven je venusheuvel en valt precies onder de rand van je ondergoed.
Een mini-buikwandcorrectie is een kleinere ingreep dan een klassieke buikwandcorrectie en alleen geschikt als er minimaal huidoverschot is. Bij deze ingreep doe ik niets aan wijkende buikspieren – daarvoor is een klassieke buikwandcorrectie nodig.
Goed om te weten: als je navel relatief laag zit, doe ik liever geen mini-buikwandcorrectie. Door deze ingreep wordt de navel namelijk wat verder naar beneden getrokken. Ideaal gezien zit je navel op het slankste punt van je buik, ter hoogte van je taille.
3 Klassieke buikwandcorrectie
Als je echt last hebt van een teveel aan huid op je buik en de huid echt naar beneden hangt, dan ben je een goede kandidaat voor een totale buikwandcorrectie. Ik haal dan het hele huidoverschot op je onderbuik tot aan je navel weg. De huid boven de navel trek ik naar beneden en zet ik vlak boven je venusheuvel weer vast. Het litteken loopt van heup tot heup, precies in je bikinibroekje.
Bij deze operatie maak ik je navel los en die zet ik op een nieuwe plek vast. Ik gebruik daarvoor vaak een omgekeerd V-tje, zodat je alleen van onderaf in de navel kijkt. Dat vind ik mooier dan een rondje. Als dat nodig is voer ik ook een rectusreving uit: het sluiten van de buikspieren die zijn gaan wijken.
Goed om te weten: na de operatie zie je soms kleine putjes in je buik. Dat zijn de plaatsen waar ik onderhuidse hechtingen heb gezet om alle huidlagen mooi op elkaar te laten aansluiten. In het begin kun je zien waar die hechtingen trekken, maar maak je geen zorgen: die lossen vanzelf op en dan zijn de deukjes ook verdwenen.
4 Fleur-de-lis
Als je ook op je bovenbuik veel huidoverschot hebt, zal ik voorstellen om een fleur-de-lis uit te voeren. Deze ingreep wordt ook wel ‘inverted T’ of ‘Franse lelie’ genoemd, door de vorm van de incisie. Ik maak dan niet alleen een horizontale snede zoals bij een klassieke buikwandcorrectie, maar ook een verticale snede van het borstbeen tot de venusheuvel. Ook bij deze ingreep kan ik de buikspieren reven.
Goed om te weten: vooral bij vrouwen die (extreem) veel zijn afgevallen, zie je vaak dat de bovenbuik ook verslapt is. Dan geeft deze techniek het mooiste resultaat.
5 Lower bodylift
Bij een lower body lift haal ik niet alleen aan de buikzijde, maar ook aan de rugzijde overtollige huid weg. Aan de voorkant voer ik een buikwandcorrectie uit waarbij de huid vanaf de navel naar beneden wordt getrokken, aan de achterkant is het net andersom, daar trek ik de huid van de billen en flanken juist omhoog naar de onderrug. Het litteken loopt dan helemaal rondom je romp.
Goed om te weten: een lower bodylift is een uitzonderlijk grote ingreep waarna je enkele dagen in het ziekenhuis moet verblijven. Bij Velthuis kliniek voeren we deze ingreep daarom niet uit.
Buikcorrectie: hoe gaat het na de operatie?
- Het is belangrijk om direct na ingreep mobiel te blijven. Probeer elk uur wat te lopen, bijvoorbeeld om thee te pakken of naar het toilet te gaan. Blijf niet te lang achter elkaar zitten en als je zit, beweeg dan je voeten en kuiten.
- De eerste 2 weken mag je niet zwaar tillen, vooral niet na een buikspierreving.
- Na 2 weken mag je weer opbouwen. Hoeveel je kunt doen hangt ook af van het soort ingreep en het soort werk dat je doet. Luister naar je lichaam!
- De eerste 6 weken draag je een drukkende buikband, zeker na een liposuctie. Dat zorgt voor een beter eindresultaat.
- Na 6 weken kun je in principe alles weer doen.
- De eerste drie maanden worden de littekens rozer, stugger en harder, daarna gaan ze vervagen. Heb dus geduld! Littekengenezing kan wel 1-2 jaar duren.
Kijktip: in het webinar van plastisch chirurg Carlijn Schipper vertelt ze alles over plastische chirurgie van de buik!
Meer weten over buikwandcorrecties of liposuctie? Plan dan gerust eens een afspraak bij een van onze plastisch chirurgen. Zij helpen je graag verder!